Rezort spravodlivosti mimoriadne teší, že novela ústavy má takú širokú podporu

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 19:20 • 2 min
Rezort spravodlivosti mimoriadne teší, že novela ústavy má takú širokú podporu

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti mimoriadne teší, že schválená novela ústavy získala takú širokú politickú podporu, informoval Pavol Kubík z rezortu spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

"Sme radi, že sa v Národnej rade SR podarilo prijať dôležité zmeny v prospech obnovenia dôveryhodnosti justície. Rezort od začiatku intenzívne spolupracoval s predkladateľmi a zabezpečoval potrebný odborný servis," píše sa v stanovisku ministerstva.

 

Poslanci dnes schválili novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo. Právna norma, ktorú do národnej rady predložili vládny Smer-SD a opozičné KDH, oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Novelu podporilo 102 zo 128 prítomných poslancov, 18 zákonodarcov bolo proti, traja sa zdržali, päť nehlasovalo. Za ústavnú zmenu hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH, časť klubu OĽaNO, časť klubu SDKÚ-DS a Alojz Hlina. Proti boli všetci prítomní poslanci Mosta-Híd a SaS, Ján Mičovský (OĽaNO) a časť nezaradených poslancov.

 

Predseda Najvyššieho súdu SR nebude automaticky členom Súdnej rady SR. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) a predsedu národnej rady Pavla Pašku (Smer-SD), ktorý schválila národná rada. Prezident bude naďalej menovať troch členov súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda. Deväť členov súdnej rady zvolia sudcovia. Predsedu rady si zvolí rada, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Predseda súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. 

 

Figeľov a Paškov pozmeňujúci návrh zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať súdna rada. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident. Sudcovia podľa novely prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby. 

 

"Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru," bude po novom v ústave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies