Hradné hry vo Fiľakove prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka

NETKY.SK • 27 August 2023, 17:00 • 2 min
Hradné hry vo Fiľakove prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka

FIĽAKOVO - Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.

slovakia

left justify in out

Fiľakovské hradné hry návštevníkom opäť prinesú historickú atmosféru a ukážky každodenného života, kultúry a tradícií z období, v ktorých Fiľakovský hrad zastával významnú vojenskú a strategickú funkciu. V hradnom areáli bude v sobotu 2. septembra počas celého dňa pripravených i množstvo sprievodných aktivít.

 

"Účinkujúce historické skupiny priblížia život vo vojenských táboroch, bojové techniky a zbrane používané v období medzi 13. a 17. storočím, ale takisto aj bežný život našich predkov, ba dokonca aj dobový bosorácky proces. Chov zvierat a ich využitie v minulosti priblížia ukážky historických plemien pastierskych a loveckých psov," priblížili organizátori s tým, že pripravené je i sokoliarske vystúpenie.

 

Súčasťou podujatia bude aj chodúľové divadelné predstavenie pre deti, historickí zabávači či rytierska dráha s historickým táborom, v ktorom návštevníci nájdu niekoľko stanovíšť. 

"V rámci tvorivých dielní si môžu vyskúšať zakladanie ohňa kresadlom, odlievanie olovených guliek do strelných zbraní a sekanie šabľou," dodalo HMF. V deň konania podujatia bude môcť verejnosť navštíviť aj všetky stále expozície a výstavy hradu.

 

Program Fiľakovských hradných hier ukončí koncert barokovej hudby v atmosfére večerného hradu. Podujatie finančne podporili Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrický samosprávny kraj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Hradné múzeum vo Fiľakove / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies