Kongresmani vyzvali Bidena, aby vyslal do Čierneho mora vojnové lode

NETKY.SK • 6 November 2021, 15:20 • 2 min
Kongresmani vyzvali Bidena, aby vyslal do Čierneho mora vojnové lode

WASHINGTON – Dvaja americkí kongresmani – republikáni Mike Rogers a Mike Turner – vyzvali prezidenta Joe Bidena, aby rozmiestnil americkú vojenskú prítomnosť v Čiernom mori s cieľom chrániť Ukrajinu a poskytnúť vojenskú podporu Kyjevu. Uvádza Defense News s odvolaním sa na list od zákonodarcov.

slovakia

left justify in out

img

 

„Vzhľadom na nedávnu koncentráciu ruských jednotiek na ukrajinskej hranici vyzývame vašu administratívu, aby okamžite a rýchlo zakročila a poskytla Ukrajine spravodajskú a zbrojnú podporu,“ uviedli kongresamni v liste.

 

Okrem toho Rogers a Turner vyzvali na rozmiestnenie americkej vojenskej prítomnosti v Čiernom mori s cieľom údajne zastaviť Rusko.

 

Prečítajte si: Americké ministerstvo spravodlivosti zažalovalo štát Texas! Dôvodom je sporný zákon

 

„Okrem toho vás vyzývame, aby ste okamžite zvážili primeranú vojenskú prítomnosť USA v regióne a iniciovali príslušné akcie na zdieľanie spravodajských informácií medzi USA a Ukrajinou s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii situácie,“ dodali kongresmani.

 

Informácia západných médií

Predtým noviny Washington Post, s odvolaním sa na svoje zdroje, uviedli, že množstvo amerických a európskych predstaviteľov je znepokojených údajnou zvýšenou aktivitou ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou. Materiál poznamenal, že tieto pohyby si začali všímať najmä v posledných týždňoch, keď Ruská federácia absolvovala rozsiahle spoločné vojenské cvičenia s Bieloruskom Západ 2021.

 

Americké vydanie Politico zverejnilo 2. novembra satelitné snímky, ktoré, ako tvrdí, ukazujú rozmiestnenie ruských jednotiek na hraniciach s Ukrajinou – v Smolenskej oblasti, ktorá v skutočnosti s Ukrajinou nehraničí. Zároveň sa v materiáli písalo aj o tom, že obrázky ukazujú hromadenie obrnených jednotiek, delostrelectva a pechoty v oblasti Yelnya v Smolenskej oblasti, ktorá hraničí len s Bieloruskom.

 

Možno vás zaujme: Rusko zastavilo tranzit uhlia z Kazachstanu na Ukrajinu. Väčšina energetických blokov je odstavená

 

Reakcia Ukrajiny

Ministerstvo obrany Ukrajiny následne oznámilo, že nezaznamenávajú prítomnosť ruských jednotiek v blízkosti vlastných hraníc. Ministerstvo naznačilo, že „fakty o zvýšenej prítomnosti ozbrojených síl Ruskej federácie v ukrajinskom smere, zverejnené v médiách a na internete, sú prvkom špeciálnych informačných a psychologických akcií a v skutočnosti sú plánovanými opatreniami v rámci presunu vojsk po ukončení cvičení“.

 

Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexij Danilov tiež uviedol, že v blízkosti ukrajinských hraníc nedošlo k žiadnej aktivite ruských jednotiek.

 

Reakcia Ruska

Ruské ministerstvo zahraničia poprelo správy viacerých západných médií, že Rusko údajne sťahuje vojakov k hraniciam s Ukrajinou. Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko presúva jednotky na svojom území a podľa vlastného uváženia. Podľa neho to nikoho neohrozuje a nikoho by to nemalo zaujímať.                  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona