Rezort školstva plánuje postupne zvyšovať zaškolenosť detí od štyroch rokov

NETKY.SK • 21 Február 2017, 10:34 • 2 min
Rezort školstva plánuje postupne zvyšovať zaškolenosť detí od štyroch rokov

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva počíta s postupným zvyšovaním zaškolenosti detí od štyroch rokov. K zvýšeniu zaškolenosti detí od štyroch rokov a postupne aj od troch rokov v materskej škole prispeje podľa rezortu aj zriaďovanie detských jasieľ pre deti do troch rokov, ktoré v súčasnosti navštevujú materské školy.

slovakia

left justify in out

Vďaka tomu sa budú môcť uvoľniť kapacity materských škôl pre deti od troch rokov. Zaškolenosť detí od troch rokov v materskej škole umožní aj legislatívna zmena školského zákona, ktorá bude spočívať v zúžení dôvodov odkladu začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky. Pre agentúru SITA to uviedol komunikačný odbor ministerstva školstva. Reagoval tak na vyhlásenie neziskovej organizácie Inštitút zamestnanosti, ktorý upozorňoval na to, že dôsledky nedostupnosti škôlok pre veľkú časť detí na Slovensku sú pre spoločnosť zlé.

Rezort školstva tiež dodáva, že pomáha samospráve s rozširovaním kapacít v medziach svojich kompetencií, keďže podľa zákona sú zriaďovateľmi materských škôl obce a mestá. „Ministerstvo školstva poskytlo obciam a mestám na rozšírenie kapacít materských škôl takmer 15 miliónov eur. V rámci dvoch zverejnených výziev podporilo 185 žiadateľov, ktorí vytvoria 227 nových tried a udržia existujúcu kapacitu v ďalších 22 triedach. Rozšírenie a udržanie kapacít materských škôl z týchto dotácií umožní postupné prijatie približne 5 000 novoprijatých detí a vytvorenie približne 460 pracovných miest pre učiteľov," uvádza ministerstvo s tým, že vytváranie nových kapacít materských škôl vďaka dotácii ministerstva je dlhotrvajúci proces, ktorého konečné efekty sa úplne prejavia až koncom roku 2018. Dovtedy všetky obce a mestá musia poskytnutú dotáciu zúčtovať.

Kapacity materských škôl budú ich zriaďovatelia v súčasnosti rozširovať aj v rámci projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu v gescii ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Výzva je zameraná na predkladanie projektových zámerov na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl s alokovanou sumou 79 757 690 eur. Nové miesta v materských školách budú vytvárať aj vďaka projektom v rámci operačného programu Ľudské zdroje v gescii ministerstva vnútra. Vyhlásené výzvy sú zamerané na výstavbu materských škôl v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít s celkovou alokovanou sumou 70 000 000 eur.

Inštitút zamestnanosti upozorňuje, že nedostupnosť škôlok pre deti komplikuje rodičom uplatnenie na pracovnom trhu a vedie tiež k horšiemu nadobúdaniu sociálnych zručností detí, ktoré sa prejavia v základnej škole. Organizácia však uviedla, že v súčasnosti používané nástroje na dosiahnutie tohto cieľa nie sú systémové. Napríklad nárazové dotovanie detských kútikov podľa inštitútu nerieši dlhodobú a plošnú nedostupnosť materských škôl a je určené na detské kútiky, v ktorých absentuje výchovno-vzdelávací prvok. Inštitút zároveň pripravil hromadnú pripomienku k zákonu o financovaní škôl a k školskému zákonu, podľa ktorej by už deti od štyroch rokov mali plošnú zaškolenosť v škôlkach. „V školskom zákone chceme rozšíriť princíp bezplatnosti vzdelania v materských školách z päťročných detí aj na štvorročné deti, keďže finančná nedostupnosť škôlok je jednou z hlavných prekážok ich využívania," uvádza Inštitút. Organizácia tiež zdôrazňuje, že keďže škôlky pre päťročné deti sú bezplatné, štát posiela príspevok priamo škôlkam. „Ten však nepokrýva elementárne náklady škôlok - čo sa totiž dá zaobstarať za 14 eur na dieťa? Preto navrhujeme, aby tento príspevok bol výrazne vyšší, pokrývajúci reálne náklady materských škôl – okolo 220 eur mesačne. Zvýšenie tohto príspevku výrazne pomôže aj rozvoju neštátnych škôlok," dodala organizácia. Ministerstvo uviedlo, že pripomienkou Inštitútu zamestnanosti sa bude zaoberať, avšak do úvahy treba vziať aj možnosti štátneho rozpočtu a dopady naň v prípade rozšírenia bezplatnosti aj na štvorročné deti. Rezort tiež pripomína, že výšku príspevku rodiča na dieťa navštevujúce materskú školu určuje obec vo svojom všeobecne záväznom nariadení a jeho prípadné zvýšenie je otázkou ďalšou diskusií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies