Vo viacerých slovenských obciach sa dnes konajú doplňujúce komunálne voľby

NETKY.SK • 15 Máj 2021, 09:55 • 2 min
Vo viacerých slovenských obciach sa dnes konajú doplňujúce komunálne voľby

BRATISLAVA - Až v 30 slovenských obciach sa dnes konajú doplňujúce komunálne voľby. Občania si tak zvolia svojich starostov a poslancov.

slovakia

left justify in out

Dnes (15. mája) si občania v 30 obciach volia svojich starostov a poslancov. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 hodiny. Vzhľadom na pandemickú situáciu, doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sprevádzajú prísne hygienické opatrenia. 

 

Osoby, ktoré sa nachádzajú v povinnej domácej karanténe sa volieb zúčastniť nemôžu. Ako uviedlo ministerstvo vnútra, týmto osobám bude obmedzené právo voliť, pretože ide o ochranu verejného zdravie.  

 

Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú podľa usmernenia Úradu verejného zdravotníctva obciam poskytnúť údaje o týchto osobách, aby mohli prekážku uviesť v zozname voličov.

 

Rezort vnútra informuje, že osoby, ktoré sa zo závažných, najmä zdravotných dôvodov nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti, môžu požiadať okrskovú volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej volebnej schránky.

 

Starostu si budú voliť v obciach Malinovo (okres Senec), Muľa, Nová Ves (obe Veľký Krtíš), Nandraž (Revúca), Horný Lieskov (Považská Bystrica), Príbovce (Martin), Konrádovce (Rimavská Sobota), Nemcovce (Bardejov) a v obci Nemcovce (Prešov).

Poslanca alebo poslancov si majú voliči vyberať v obciach Vištuk (okres Pezinok), Bajka, Dolná Seč, Jesenské, Tehla (všetky Levice), Čifáre (Nitra), Čičmany (Žilina), Podbrezová (Brezno), Rokytovce (Medzilaborce), Brežany, Šarišská Poruba (obe Prešov), Hanigovce (Sabinov), Sulín (Stará Ľubovňa), Miroľa (Svidník), Sasinkovo (Hlohovec), Nitrica (Prievidza), Ludanice (Topoľčany), Prosiek, Veterná Poruba (obe Liptovský Mikuláš), Kožuchovce (Stropkov) a v obci Gemerská Poloma (Rožňava).

 

Doplňujúce voľby sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Ústavný súd SR ich môže vyhlásiť nanovo v prípade, ich vyhlási za neplatné. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies