Režisér Jan Němec vrátil Zemanovi štátne vyznamenanie

NETKY.SK • 29 Október 2014, 17:23 • 2 min
Režisér Jan Němec vrátil Zemanovi štátne vyznamenanie

PRAHA - Známy český režisér Jan Němec vrátil dnes Pražskému hradu vyznamenanie na protest proti výberu niektorých osobností, ktoré v utorok ocenil prezident ČR Miloš Zeman. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Němec sa podľa vlastných slov rozhodol vrátiť vyznamenanie "na protest proti aktu arogantnej politickej svojvôle pri oslave vzniku samostatného Československého štátu". 
     

Medailu za zásluhy II. stupňa, ktorú mu v roku 2002 odovzdal vtedajší prezident ČR Václav Havel, dnes režisér osobne priniesol na Pražský hrad. Vyznamenanie i list so zdôvodnením od neho prevzal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. 
     

Výber 33 osobností, ktorým v utorok večer Miloš Zeman udelil vyznamenania vo Vladislavskom sále Pražského hradu, budí podľa Českého rozhlasu rozpaky. Kritici hlave štátu vyčítajú, že vyznamenala prevažne svojich priaznivcov a podporovateľov.     
     

Janovi Němcovi, niekdajšiemu predstaviteľovi novej vlny v československej kinematografii, vadí, že Zeman postavil na jednu úroveň skutočne významné osobnosti s filmovými tvorcami, ktorí nijako neprispeli k československej štátnosti. Zdôraznil pritom, že sa ocenenia zrieka len dočasne a opäť si preň príde, keď bude na Pražskom hrade úradovať iný prezident. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies