Reynders žiada Turecko, aby sa krotilo vo svojich vyhláseniach na EÚ

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 06:59 • 2 min
Reynders žiada Turecko, aby sa krotilo vo svojich vyhláseniach na EÚ

BRUSEL - Sloboda prejavu je základnou hodnotou pre Belgicko a Európsku úniu, zároveň však musí byť zaručený aj verejný poriadok.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes podpredseda belgickej vlády a minister zahraničných vecí Didier Reynders na margo najnovšieho diplomatického sporu Turecka s niektorými členskými štátmi EÚ. Reynders priznal, že je znepokojený rastúcim napätím medzi Ankarou na jednej strane a Haagom a Berlínom na strane druhej, vyvolaným nepovolením účasti tureckých ministrov na volebných zhromaždeniach tureckej komunity v týchto krajinách.

 

Zhromaždenia sa konali na podporu ústavného referenda v Turecku, ktoré má poskytnúť prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi rozsiahle právomoci.

Miestne samosprávy s podporou polície musia podľa Reyndersa vyhodnotiť možné riziká nepokojov a prijať potrebné opatrenia vrátane zrušenia podujatí súvisiacich s kampaňou tureckej komunity na podporu aprílového referenda v Turecku.

 

Reynders v tejto súvislosti vyzval na zdržanlivosť. "Je potrebné vyhnúť sa poburujúcim a urážlivým vyhláseniam proti členským štátom EÚ, najmä pojmom ako nacizmus, fašizmus či odkazom na genocídu v Srebrenici," konštatoval belgický vicepremiér. Vyzval všetky strany, aby zabránili ďalšej eskalácii napätia a uprednostnili dialóg a pokojnú diskusiu o sporných otázkach.

 

V Belgicku nedošlo k podobným situáciám ako v nemeckých a holandských mestách. Avšak starosta Antverp a šéf protiimigračne zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA) Bart De Wever zrušil dve politické akcie plánované na piatok tureckou opozičnou Stranou národného hnutia (MHP) v Bercheme, jednej z antverpských štvrtí. MHP podporuje rozšírenie prezidentských právomocí pre Erdogana.

 

Informáciu potvrdil aj šéf Federácie Turkov v Belgicku (BTF) Ömer Zararsiz. De Wever svoje rozhodnutie zdôvodnil hrozbou narušenia verejného poriadku, čo konzultoval aj s mestskou políciou. K zrušeniu okolo 20-tisícového zhromaždenia zvolaného Zväzom európskych tureckých demokratov (UETD) na 9. apríla došlo aj v meste Gent. Generálny riaditeľ spoločnosti Artexis Dirk Van Roy, ktorá prevádzkuje výstavisko v tomto meste, uviedol, že tento míting bol zrušený z kapacitných dôvodov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies