REPORTÁŽ V Bratislave otvorili nové odberové miesto. Župa predstavila aj jednu novinku, ktorá zefektívni testovanie

NETKY.SK • 18 Január 2021, 12:28 • 2 min
REPORTÁŽ V Bratislave otvorili nové odberové miesto. Župa predstavila aj jednu novinku, ktorá zefektívni testovanie

BRATISLAVA - V areáli Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na Sabinovskej ulici v Ružinove začína oddnes fungovať mobilné odberové miesto (MOM) pre kľúčovú infraštruktúru. Hlavné mesto ako aj jej mestské časti chcú prevziať zodpovednosť nad epidemiologickou situáciou v Bratislave na seba. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo uviedol, že už nechcú byť rukojemníkmi vládnych sporov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval bratislavský župan Juraj Droba za účasti primátora Bratislavy Matúša Valla.

 

V Ružinove otvorili ďaľšie odberové miesto

„Koronavírus ochromil úplne všetko. Dennodenne bojujeme s obmedzeniami, zatvorenými prevádzkami, obchodmi, či prípadným rušením služieb pre verejnosť. Aby nemuseli k takémuto kroku pristúpiť aj samosprávy, rozhodli sme sa zriadiť vlastné odberné miesto. Slúžiť bude najmä na testovanie ľudí, bez ktorých by bolo fungovanie mesta ohrozené. Verím, aj takto prispejeme k tomu, aby sa život úplne nezastavil a obyvatelia kraja dostávali kvalitné služby. Zdôrazňujem, že testovanie je iba dočasným riešením. Skutočným riešením je očkovanie. To je nádejou, že sa v dohľadnej dobe budeme môcť vrátiť do bežného života,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

 

"Toto unikátne MOM bude slúžiť najmä na testovanie kľúčovej infraštruktúry. Sú to ľudia, ktorí nám pomáhajú zabezpečiť denno-denne fungovanie krajiny, miest a obcí. Sú to policajti, vodiči, smetiari a vodári, a niektoré ďalšie profesie," vysvetlil Droba s tým, že MOM bolo zriadené v spolupráci s hlavným mestom.

 

img

Projekt prichádza aj s viacerými vylepšeniami. „Výhodou tohto odberného miesta je, že bude fungovať cez elektronický rezervačný systém. Takže žiadne dlhé rady a čakanie v zime. Od budúceho týždňa ho bude môcť využívať aj verejnosť prostredníctvom svojich ambulantných lekárov. Váš lekár Vám teda bude môcť priamo z ambulancie rezervovať termín. Rezervačný systém pre všetkých lekárov v kraji zakúpi župa,“ ozrejmil riaditeľ odboru zdravotníctva BSK a lekár krajaTomáš Szalay.

 

 

"Lekár vám bude môcť priamo z ambulancie rezervovať konkrétny termín na tomto MOM. Rezervačný systém pre všetkých lekárov v kraji zabezpečí a zakúpi bratislavská župa," uviedol Juraj Droba s tým, že testovanie je iba dočasným riešením.

 

Prečítajte si tiež: KORONAVÍRUS: Na Slovensku pribúda zaočkovaných a hospitalizovaných

 

V Bratislavskom kraji je veľký záujem o očkovanie

Za najdôležitejšie považuje čo najrýchlejšie zaočkovanie všetkých obyvateľov kraja. "Dobrou správou je, že podľa nášho prieskumu až tri štvrtiny obyvateľov BSK sa budú chcieť dať zaočkovať," doplnil.

 

img

"Toto spoločné miesto bude slúžiť pre nás, pre zamestnancov Dopravného podniku Bratislava (DPB), Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, mestskej polície či mestského pohrebníctva Marianum. Ide o stovky až tisícky zamestnancov, len DPB má 2 500 zamestnancov," uviedol primátor Matúš Vallo.

 

Dodal, že prioritou mesta je navýšenie trvalých odberových miest, ktoré budú dostupné obyvateľom na pravidelné testovanie počas celého týždňa.

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si, kam sa bez negatívneho výsledku testu nedostanete po 27. februári a aké obmedzenia nás čakajú

 

MOMiek bude postupne pribúdať

"Pozitívnym rozhodnutím vlády SR oproti novembru je rozhodnutie, že sa budú uznávať aj výsledky PCR testov a testovania v MOM, ostáva nám však otestovať minimálne 200-tisíc ďalších ľudí, ktorí, predpokladám, že budú mať o to záujem," doplnil Vallo.


Podľa Valla je dôležité, že vláda umožnila zriadiť viac MOM jedným subjektom v jednej mestskej časti.

 

img

 

"Podarilo sa nám tak dosiahnuť, že už dnes máme Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave odsúhlasených predbežne 31 priestorov, ktoré môžu slúžiť ako odberové miesta po celý deň, aj počas víkendov," spresnil primátor.

 

Vallo tiež zdôraznil, že bratislavské samosprávy sa budú snažiť otvoriť na prvú vlnu testovania aspoň 300 odberných miest, niektoré už najbližší štvrtok, resp. piatok.

 

"Počas najbližšieho týždňa musíme urobiť všetko preto, aby každý, kto od 27. januára bude pre nové pravidlá vlády potrebovať 'modrý papierik' na prácu alebo pobyt v prírode, ho mohol získať čo najjednoduchšie a najbezpečnejšie," podotkol Vallo.

 

Rezervačný systém zefektívni testovanie

Financovanie projektu bude zabezpečené z viacerých zdrojov. Časť bude hradená z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a ďalšia časť z prostriedkov župy a hlavného mesta.

 

Eurofondy by mali pokryť náklady na zriadenie odberného miesta. Župa a hlavné mesto budú financovať zdravotníkov a administrátorov systému. Antigénové testy a ochranné pomôcky zabezpečuje štát.

 

„Pre obyvateľov kraja máme ešte jednu dobrú správu. Obciam a mestám ponúkame možnosť využiť župný elektronický rezervačný systém. Vďaka nemu sa budú môcť záujemcovia o testovanie v celoplošnom skríningu prihlásiť na konkrétny čas. Takýto systém nielenže zvýši komfort obyvateľom, ale aj zníži riziko nákazy v dlhých radoch,“ uzavrela riaditeľka Úradu BSK Patrícia Mešťan.

 

Mohlo by vás zaujímať: Remišová ako jediná na hlasovaní vlády nepodporila celoplošné testovanie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona