Za migrény môžu aj niektoré potraviny

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 19:55 • 2 min
Za migrény môžu aj niektoré potraviny

Bolesť hlavy môže poriadne znepríjemniť život. A čo potom taká migréna, ktorá môže človeka dokonca pripútať na celý deň na postel? Vedeli ste ale, že spúšťačom môžu byť niektoré potraviny? Ak trpíte často na migrény, mali by ste týchto potravinových nepriateľov poznať a zďaleka sa im vyhnúť. Ktoré to sú?

slovakia

left justify in out

Možno niektoré spúšťače poznáte už dávno, napríklad alkohol či kofeín. Ale existujú aj ďalšie potraviny, ktoré môžu vyvolať závažné bolesti hlavy. A možno budete prekvapení, ktoré potraviny bolesť spôsobujú.

 

Bolesť hlavy môže podľa neurológa Vincenza Tulla z Inštitútu Humanitas v Miláne spôsobiť lepok v potravinách vyrobených z obilia. U niekoho sa bolesť hlavy spustí hneď po konzumácii chleba. Bolesť hlavy môže tiež vyvolať čerstvo upečený chlieb, a to kvôli kvasinkám. Nejedzte teda chlieb ani rožky vytiahnuté práve z rúry, radšej počkajte a doprajte si ich až na druhý deň.

 

img

 

Banány a avokádo sú neuveriteľne dobré a veľa ľudí ich zbožňuje. Avšak u niektorých ľudí môžu vyvolať bolesti hlavy či záchvat migrény. Je to kvôli tomu, že obsahujú tyramín, čo je aminokyselina, ktorá sa objavuje najmä v prezretom ovocí. Ak máte nedostatok monoaminooxidázy (napríklad keď užívate antidepresíva patriace do skupiny inhibítorov monoaminooxidázy), môže to vyvolať bolesť hlavy. Vyhýbajte sa teda prezretým banánom aj avokádu.

 

img

 

Citrusy aj šťava z nich môžu tiež vyvolať bolesti hlavy. Na vine je látka Synephrine, ktorá sa nachádza hlavne v pomarančoch, citrónoch a výrobkoch z nich. Ak to s ich konzumáciou preženiete, do 12 hodín môžete očakávať, že vás začne bolieť hlava. Prírodný glutamát sa vyskytuje v rade potravín, napríklad v mäse, hydine, rybách či syre. 

 

img

 

Glutaman sodný je ale tiež typickým dochucovadlom najmä v ázijskej kuchyni. Nájdete ho však aj v mäsových a zeleninových hotových pokrmoch, ako sú vývary, instantné polievky alebo omáčky. Ak je glutamátu v potravinách príliš, môže to u citlivých ľudí vyvolať bolesti hlavy. Pozor na etikety, obsah glutamátu je v potravinách uvedený pod označením E621.

 

img

 

Paradajky patrí tiež k potravinám, ktoré môžu vyvolať bolesť hlavy alebo záchvat migrény. Obsahujú totiž zlúčeniny nazývané biogénne amíny, ako sú histamín, tyramín a fenyletylamín. Tie u citlivých osôb môžu prispieť k bolestiam hlavy. Paradajky obsahujú prirodzene vyššie množstvo histamínu alebo tyramínu. Väčšina ľudí ale paradajky konzumuje bez problémov. "Ľudia majú v črevách enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať tieto biogénne amíny," hovorí Vincent Martin z univerzity v Cincinnati. "Niektorí ľudia ale majú zníženú aktivitu týchto enzýmov," dodáva.

 

img

 

Užívate lieky s inhibítormi monoaminooxidázy (MAOI)? Je to skupina liekov používaných ako antidepresíva. Samy o sebe nie sú nijako nebezpečné, ale v kombinácii s potravinami obsahujúcimi tyramín môžu vyvolať bolesti hlavy. Tyramín nájdete okrem iného taky v starých syroch. Všeobecne teda platí: čím je starší syr s vysokým obsahom bielkovín, tým väčší je obsah tyramínu. Množstvo tyramínu sa v syroch líši v dôsledku spôsobov spracovania či fermentácie. Medzi najväčšie spúšťače patria modré syry, brie, čedar, feta, mozzarella, parmezán.

 

img

 

Je to možno prekvapujúce, ale podľa odborníkov môže aj pach surovej cibule vyvolať bolesti hlavy. Niet pochýb o tom, že niektoré výrazné pachy môžu vyvolať migrénu. K bežným vinníkom patrí práve aj cibula. Clevelandská univerzita odhaduje, že až v 70 percentách môžu pachy vyvolať migrénu. Ak máte podobnú skúsenosť, vymeňte cibulu za šalotku, je jemnejšia.

 

img

 

Kofeín nájdete v čokoláde, káve, kakau, čaji aj colových nápojoch. Dokonca aj v niektorých liekoch (napríklad Paralen Extra). Malé množstvo kofeínu bolesť hlavy aj migrénu môže potlačiť, ale ak to s konzumáciou kofeínu preženiete, môže to mať opačný efekt. Obmedzte množstvo na 200 miligramov za deň. Pozor na tmavú čokoládu, tá môže obsahovať až 31 miligramov v tabuľke, čo je rovnako ako v coca-cole.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies