Zuzana Čaputová: Slovensko má nového veľvyslanca v Nemecku

NETKY.SK • 20 November 2019, 15:51 • 2 min
Zuzana Čaputová: Slovensko má nového veľvyslanca v Nemecku

BRATISLAVA - Novým veľvyslancom v Nemecku sa stal Marián Jakubócy, ktorý predtým viedol slovenskú ambasádu v Bulharsku.

slovakia

left justify in out

Poverovacie listiny mu dnes odovzdala prezidentka Zuzana Čaputová. Nemecko je najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska. Jeho podiel na dovoze tvorí necelých 18 percent, na vývoze vyše 22 percent.

 

Prezidentka dnes vymenovala aj ďalších štyroch veľvyslancov. Veľvyslanectvo v Mexiku povedie Terézia Šajgalíková, Juraj Macháč bude pôsobiť v Holandsku, Fedor Rosocha v Srbsku a Pavel Vízdal v Gruzínsku.


Čaputová v prejave pri odovzdávaní poverovacích listín diplomatov vyzvala, aby obhajovali európske hodnoty a nezastupovali len ekonomické záujmy Slovenska.

 

 

Podľa nej by malo byť Slovensko vo svete vnímané „ako aktívna krajina so silno zakotvenými európskymi hodnotami, ako obhajca princípov spravodlivosti, dodržiavania medzinárodných pravidiel, ochrany ľudských práv a ochrany životného prostredia“.

Vymenovanie veľvyslancov je v kompetencii prezidenta. Predtým mená ambasádorov v utajenom režime na návrh ministra zahraničných vecí odobruje vláda. Veľvyslanci v danej krajine väčšinou pôsobia štyri roky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona