REPORTÁŽ: Slovenskí vedci pre nás pripravujú 100-tisíc testov

NETKY.SK • 7 Apríl 2020, 10:50 • 2 min
REPORTÁŽ: Slovenskí vedci pre nás pripravujú 100-tisíc testov

BRATISLAVA - Slovenskí vedci pripravujú 100-tisíc PCR testov. Tieto testy poskytli Slovenskej republike ako dar. Na tlačovej konferencii o tom informoval člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Používať sa budú pri diagnostike a budú tiež slúžiť ako rezerva, ak Slovensko nebude schopné získať testy zo zahraničia. "Snažíme sa o to, aby Slovensko bolo sebestačné. Aby sa nestalo, že v istom okamihu nebudeme schopní testovať," konštatoval Mistrík.

 

Testovanie pozostáva z 3 krokov

Ako dodal, testovanie sa skladá z troch krokov, a síce odber vzorky, následne izolácia RNA a PCR diagnostika alebo test. Táto iniciatíva sa týka tretieho kroku. Výroba by sa mala podľa neho ukončiť do dvoch týždňov, certifikácia by mala byť ukončená do troch týždňov.

Predseda vlády SR Igor Matovič informoval, že tieto testy dokáže Slovensko zabezpečiť za dramaticky nižšie ceny, aj po tom, ako sa darovaných 100-tisíc testov minie. Ako uviedol, od začiatku fungovania novej vlády bolo cieľom zvýšiť počet testovaných a zabezpečiť dostatok testov.

 

"V takejto situácii sa nemôžeme spoliehať na dlhoročné väzby dodávateľov zo sveta. Je potrebné, aby sme mali záložné riešenie, aby ľudia nezostali bez testov," konštatoval. Test bude podľa premiéra vyskladaný podľa protokolu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a budú ho používať úrady verejného zdravotníctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona