REPORTÁŽ: Robert Fico chce napadnúť nové opatrenia na Ústavnom súde SR

NETKY.SK • 18 November 2021, 17:55 • 2 min
REPORTÁŽ: Robert Fico chce napadnúť nové opatrenia na Ústavnom súde SR

BRATISLAVA - Šéf Smeru-SD tiež opätovne vyčíta vláde, že sa nestará o nakazených, ktorých podľa neho necháva napospas. Tvrdí, že človek, u ktorého potvrdia ochorenie, musí dostať ihneď potrebnú liečbu a konzultáciu.

slovakia

left justify in out

Vláda prijala nelogické opatrenia. Aj zaočkovaný človek môže šíriť ochorenie COVID-19, zatiaľ čo niekto s negatívnym výsledkom testu je bezpečný. Myslí si to šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico. Dodal, že postavenie očkovaného, testovaného a toho, kto prekonal ochorenie, musí byť z hľadiska práva rovnaké. "Akékoľvek iné rozhodnutia sú segregačné a protiústavné," vyhlásil. Nové opatrenia chce Smer-SD napadnúť na Ústavnom súde (ÚS) SR.

 

 

Fico kritizoval, že vláda dala úplne "nabok" nezaočkovaných, ktorí nebudú môcť chodiť do nákupných stredísk či na hromadné podujatia. Tvrdí, že aj zaočkovaný človek môže dostať a šíriť nákazu. Naopak, človek s čerstvým negatívnym výsledkom PCR testu je podľa neho najbezpečnejší. "Opatrenia prispejú k šíreniu ochorenia COVID-19. Voľne necháme chodiť očkovaného a ten, kto má negatívny PCR test, bude musieť byť doma," vyhlásil na tlačovej konferencii.

 

Prečítajte si tiež: Máme tu lockdown!

 

Vláda prijala vo štvrtok nové znenie COVID automatu a podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) zavádza tzv. lockdown pre nezaočkovaných v červenej, bordovej a čiernej farbe, teda momentálne vo všetkých okresoch. Nezaočkovaní budú môcť chodiť do tzv. esenciálnych obchodov, nebudú môcť chodiť do nákupných centier ani na hromadné podujatia.

 

Ďalšia kritika 

 

Opatrenia už kritizoval aj Hlas-SD, ktorý rovnako hovorí o segregácii Slovákov. Aj mimoparlamentná SNS odsúdila prijatie nového COVID automatu. Strana tvrdí, že kategorizovanie občanov na očkovaných a neočkovaných je scestné. "Skúsenosti z okolitých štátov, ako je Rakúsko, ukazujú, že kategorizácia občanov bola neúčinnou, a ozývajú sa tam hlasy na opätovné prehodnotenie takéhoto triedenia občanov. V oblasti Salzburgu sa navrhuje jediná kategorizácia občanov, a to je na občanov zdravých a chorých."  

 

 

Zároveň tvrdí, že opatrenia, ktoré vláda vo štvrtok prijala, len prehĺbia nedôveru občanov a pomôžu k šíreniu ochorenia COVID-19. "Súčasne kritizujeme, aby zamestnávatelia platili testy na ochorenie COVID-19. Vláda by sa mala zamerať na zabezpečenie dostatočného množstva testov, pretože sa v budúcnosti, tak ako sa to deje na spomínanom príklade v Rakúsku, bude dať zachytávať prenos ochorenia COVID-19 a bude sa dať efektívne diagnostikovať chorobu len testovaním alebo meraním protilátok, ako je to aj vo Švajčiarsku alebo v Rusku."

 

Národniari tiež nevidia "logický dôvod na diskrimináciu občanov, ktorí sú zdraví a môžu to preukázať testom alebo protilátkami". 

 

Možno vás zaujme: Hlas-SD chce začať liečiť COVID-19. Hovorí o segregácii Slovákov

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies