REPORTÁŽ: Nová metodika v pilotnom projekte pomohla skrátiť súdne konania o dieťa. Kľúčová je spolupráca rodičov

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 16:06 • 2 min
REPORTÁŽ: Nová metodika v pilotnom projekte pomohla skrátiť súdne konania o dieťa. Kľúčová je spolupráca rodičov

BRATISLAVA – Trvanie súdnych sporov, kedy sa rodičia nevedia dohodnúť, komu by malo byť maloleté dieťa zverené, sa podarilo skrátiť v rámci pilotného projektu. Nová metodika by sa od začiatku budúceho roka mohla uviesť do praxe naprieč celým súdnym systémom na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Uviedla to na tlačovej besede ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Doplnila, že memorandum, ktoré rezort spravodlivosti podpísal s Nadáciou Zastavme korupciu už prinieslo prvé výsledky. 

 

 

V rámci rodinno-právnej agendy rozbehli pilotný projekt, ktorý mení spôsob práce v rámci súdnych konaní. Je založený na tzv. multidisciplinárnom prístupe, ktorý dokázal na Okresnom súde (OS) v Prešove skrátiť dobu trvania týchto konaní o štyri mesiace

 

Kľúčová je práca s rodičmi

„Bavíme sa teda o sporoch, v ktorých sa rodičia nevedia dohodnúť na tom, ako sa o dieťa starať, komu dieťa zveriť,“ povedala v úvode Kolíková s tým, že v týchto prípadoch je veľmi dôležitá práca s rodičmi.

 

Tí sa v konečnom dôsledku musia dohodnúť, aby bolo možné spor ukončiť do približne pol roka. „To čo je dôležité v tejto práci je vytvorenie metodiky, kde je zozbieraná taká tá “dobrá prax“ z toho pilotovania na súdoch. Boli by sme radi, keby táto metodika aj legislatívne bola výsledkom interného riadiaceho aktu na ministerstve spravodlivosti. A jednak od augusta ju používali pilotné súdy a od konca roka, resp. začiatkom budúceho roka túto metodiku využívali všetky súdy v rámci rodinno-právnej agendy,“ skonštatovala ministerka.

 

Dodala, že je nevyhnutné reorganizovať súdnu mapu, ktorá by priniesla kvalitné rozhodnutia a zároveň rýchle rozhodnutia, kedy by sa jednotliví sudcovia sústredili iba na svoju agendu. 

 

Rodičia sa obávajú korupcie 

Zuzana Vasičák Očenášová z Nadácie Zastavme korupciu zdôraznila, že dostávajú od rodičov množstvo podnetov na nefunkčné rozhodnutia súdov k starostlivosti o maloleté deti, alebo veľmi dlho čakajú na tieto rozhodnutia.

 

„Rodičia často prichádzali s podozreniami z korupcie, ktoré sa v mnohých prípadoch ukázali ako neopodstatnené, ale napriek tomu nedôvera v systém pretrváva,“ priblížila Vasičák Očenášová.

 

Dodala, že pretrváva istá forma boja medzi rozchádzajúcimi sa rodičmi či partnermi, čo je dôvodom, prečo sa rozhodli hľadať systémové riešenia.

 

Podobne ako ministerka, aj Vasičák Očenášová vyzdvihla princíp spolupráce medzi partnermi, ktorý by mal byť rozhodujúcim či už pri rozvode alebo rozchode.

 

„Spolupracujúci rodičia je naša méta a sme veľmi radi, že sme mohli spolupracovať na vzniku novej metodiky, ktorá zhrnula skúsenosti pilotných súdov. Zároveň sme sprehľadnili celý proces,“ vysvetlila Vasičák Očenášová s tým, že čím viac budú rodičia spolupracovať, tým bude menej priestoru pre korupciu v systéme. 

 

Metodika sa v praxi osvedčila

Sudkyňa OS v Prešove Eva Farkašová na tlačovej besede uviedla, že nová metodika ukázala, že sa spory o deti dajú riešiť aj iným a oveľa efektívnejším spôsobom.

 

Potvrdila, že konania sa oveľa skrátili, čím sa znížil aj tlak na samotných rodičov oproti predchádzajúcemu a klasickému prístupu k tejto rodinnej agende.

 

„Znížili sme počet konfliktných rodičov, pretože ak prídu na prvé stretnutie, ktoré vie veľmi rýchlo prísť na súd a my im dokážeme pomôcť, aby konflikt eliminovali. Z vlastnej skúsenosti viem, že z naozaj konfliktných konaní zostalo už len zopár,“ priblížila sudkyňa Farkašová.

 

Doplnila, že keď sa rodičia nevedia dohodnúť, nastupujú odborné profesie ako sú psychológovia či sociálni pracovníci. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies