Renzi: Nie je čas na vojenský zásah v Líbyi, treba počkať na Bezpečnostnú radu

NETKY.SK • 16 Február 2015, 17:40 • 2 min
Renzi: Nie je čas na vojenský zásah v Líbyi, treba počkať na Bezpečnostnú radu

RÍM/TRIPOLIS/KÁHIRA - Džihádisti z Islamského štátu (IS) neobsadili Líbyu. Medzinárodné spoločenstvo disponuje všetkými prostriedkami na urovnanie tamojšej krízy. Čas na vojenský zásah nenadišiel, uviedol dnes taliansky premiér Matteo Renzi v rozhovore pre televíziu Canale 5.

slovakia

left justify in out

Súčasne zdôraznil, že v Líbyi operujú rôzne ozbrojené skupiny, opakujúce slogany IS. 
     

Podľa jeho názoru treba počkať na rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN.
     

Predseda talianskej vlády dnes telefonicky hovoril s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom as-Sísím po tom, čo vzdušné sily Egypta a Líbye podnikli v reakcii na vraždu 21 koptských kresťanov z Egypta koordinované nálety na pozície IS v Líbyi.
     

Práve Sísí a francúzsky prezident Francois Hollande vyzvali dnes vzhľadom na aktuálny vývoj v Líbyi a v kontexte brutálnej vraždy egyptských koptov Bezpečnostnú radu OSN, aby zvolala zasadnutie a prijala nové opatrenia.
     

Egypt vyzval dnes Spojenými štátmi vedenú koalíciu, ktorá podniká nálety na pozície IS v Sýrii a Iraku, aby rozšírila svoju misiu aj na Líbyu.
     

Nálet egyptských lietadiel na území Líbye však dnes ostro odsúdil medzinárodne neuznaný líbyjský parlament sídliaci v Tripolise. Útok egyptských lietadiel na východolíbyjské mesto Darná poslanci označili za útok na suverenitu Líbye a agresiu zo strany Egypta.
     

V Tripolise sídliaci parlament - Všeobecný ľudový kongres - bol obnovený polovojenskou organizáciou, ktorá vlani v lete ovládla metropolu krajiny. Medzinárodne uznaným je parlament, ktorý - podobne ako svetom uznaná líbyjská vláda - zasadá na východe Líbye.
     

Líbya tak čelí faktickému dvojvládiu a ozbrojenému konfliktu, v ktorom proti sebe stoja na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej vláde a parlamentu a jednotky generála Haftára a na strane druhej islamisti a ich spojenci. Ide o najhoršie násilnosti v krajine od líbyjskej občianskej vojny z roku 2011.
     

K svetovým lídrom, ktorí odsúdili brutálny zločin, sa dnes pridal aj pápež František. Uviedol, že egyptskí kopti boli v Líbyi zavraždení "len preto, že boli kresťania".
     

Taliansko v nedeľu dočasne uzavrelo zastupiteľský úrad v Tripolise a evakuovalo okolo sto svojich občanov pracujúcich v Líbyi.
     

Šéfka rezortu obrany v Ríme Roberta Pinottiová sa predtým vyjadrila, že Taliansko je pripravené viesť prípadu medzinárodnú koalíciu v Líbyi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies