Remišová odsúdila Ficove útoky na prezidentku: Nikto iný nerobí taký cirkus pre zmluvu s USA

NETKY.SK • 23 Január 2022, 13:57 • 2 min
Remišová odsúdila Ficove útoky na prezidentku: Nikto iný nerobí taký cirkus pre zmluvu s USA

BRATISLAVA - Dohoda o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi opäť rozvírila slovenskú politiku. Veronika Remišová (Za ľudí) povedala v diskusnej relácii V politike televízie TA3, že Slovensko potrebuje posilniť svoju obranyschopnosť. Za ľudí má podľa nej preštudovanú obrannú zmluvu. Diskutovali o nej s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS). Svoje názory na zmluvu povedali aj Juraj Krúpa (OĽaNO) a Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

slovakia

left justify in out

Podľa Remišovej súčasná vláda sprísnila znenie dohody oproti tomu, čo vyrokovali minulé vlády. Ide o sprísnenie voči americkej strane. Remišová je presvedčená, že ak by vládol Robert Fico (Smer-SD) či Peter Pellegrini (Hlas-SD), obrannú zmluvu s USA by podporovali. „Len najväčší zúfalec organizuje protesty proti niečomu, čo sám vyrokoval,“ podotkla na margo Fica, ktorý chystá protest proti zmluve.

 

img

Robert Fico

 

Remišová poukázala, že obrannú zmluvu s USA má už dlhšie podpísanú aj Maďarsko a žiadne americké základne tam nepribudli. „Nevidela som, že by takýto cirkus proti zmluve robili v Maďarsku,“ poznamenala. Vicepremiérka zároveň odsúdila útoky Fica na prezidentku Zuzanu Čaputovú. Sú podľa nej neakceptovateľné.

 

Prečítajte si tiež: Smer-SD chystá ďalší protest. Čo chce zmeniť?

 

Podpísanie obrannej zmluvy je naliehavejšie aj pre situáciu na Ukrajine. „Je naším susedom a je naším záujmom zabezpečiť, aby sa Ukrajina voči prípadnej invázii mohla brániť,“ hovorí Remišová. O konkrétnej pomoci Ukrajine či obranných stratégiách hovoriť nechcela. Je to podľa nej záležitosť rezortu obrany, ktorý v tejto veci podniká konkrétne kroky. „Naším národným záujmom je mať medzi Ruskom a Slovenskom silnú a nezávislú a prodemokratickú Ukrajinu.“

 

Dohoda o obrannej spolupráci s USA neohrozuje našu suverenitu, nevyplýva z nej ani budovanie základní. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa. Myslí si, že dohoda parlamentom prejde. Poslanec Matúš Šutaj Eštok má o obsahu zmluvy pochybnosti, je presvedčený, že nie je v súlade s Ústavou SR.

 

img

Juraj Krúpa

 

„V každom klube sa nájde niekto, kto s tým má nejaký problém a nezahlasuje,“ povedal Krúpa v súvislosti s prijatím dohody v parlamente. Myslí si však, že nebude problém s jej odobrením. Poslanci pôsobiaci v Hlase-SD podľa Šutaja Eštoka dokument nepodporia, pretože nikto doteraz nevyvrátil pochybnosti. Podľa neho musí byť jasne deklarované, že nenabúra našu suverenitu a ani územnú celistvosť.

 

Prezidentka Zuzana Čaputová sa cez interpretačnú doložku snažila podľa Krúpu rozptýliť pochybnosti. „Doložka vysvetľuje, že tu žiadne základne nehrozia a že to neohrozuje našu suverenitu,“ povedal s tým, že časť verejnosti si aj napriek takýmto uisteniam bude myslieť svoje. „Američania to vnímajú ako záležitosť, ktorú si riešime my,“ povedal s tým, že dohodu tohto typu už podpísalo viacero krajín a my sme jediná krajina, kde sa to tak intenzívne rieši.

 

Možno vás zaujme: Šeliga schvaľuje dohodu s USA: Hrozí nám vojna!

 

Doložka podľa Šutaja Eštoka nerieši nič, prezidentka na základe toho, že s ňou prišla, potvrdila špekulácie. „Keby bola zmluva jednoznačná, žiadna interpretačná doložka nemusí byť,“ povedal. Opozičný poslanec vidí niekoľko rozporov s ústavou, kritizuje hlavu štátu, že sa neobrátila na Ústavný súd SR napriek pripomienkam relevantných organizácií. Označil to za najväčšiu chybu v jej doterajšom pôsobení. Krúpa mu vyčítal, že nevedel povedať, ktorý článok ústavy zmluva porušuje.

 

img 

Matúš Šutaj Eštok

 

Šutaj Eštok dodal, že vláda súčasného lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho začala o zmluve rokovať, ale nikdy ju nepodpísali. O materiáli rokovali a pre pochybnosti dohodu neprijali.

 

Krúpa zároveň pripomenul, že nikto nesprofanoval tému referenda tak ako súčasná opozícia. Šutaj Eštok mu pripomenul, že OĽaNO urobilo „šaškáreň“ z tejto témy, keď pred voľbami robilo anketu o referendových otázkach a jeho šéf Igor Matovič viackrát prišiel s návrhmi na konanie referenda s niekoľkými otázkami.

 

K téme: Vážne obvinenia! Británia odhalila ruské taktiky na Ukrajine. Moskva sa bráni

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies