Rekonštrukcia synagógy má byť hotová na jar

NETKY.SK • 10 Január 2012, 13:44 • 2 min
Rekonštrukcia synagógy má byť hotová na jar

Rekonštrukcia synagógy má byť hotová na jar

slovakia

left justify in out

img

Rekonštrukcia levickej synagógy sa o niekoľko týždňov predĺži. Ako informoval primátor Levíc Štefan Mišák, oneskorili sa niektoré práce na obnove umeleckých pamiatok.
„Synagóga je vlastne už na 90 percent hotová. Trošku sa zdržali reštaurátorské práce. Ostané práce idú podľa harmonogramu," uviedol Mišák. Mesto obnovuje svoju synagógu zo štrukturálnych fondov, preto už požiadalo príslušný riadiaci orgán o predĺženie termínu rekonštrukcie. „Predpokladám, že nám bude vyhovené, a verím, že niekedy na prelome marca a apríla by mohlo dôjsť k slávnostnému otvoreniu synagógy," doplnil.
Celkové náklady na opravu pamiatky dosahujú viac ako dva milióny eur. Po rekonštrukcii bude bývalý židovský chrám slúžiť na kultúrne účely. „Projekt je veľmi pekne spracovaný. Nenávratný finančný príspevok mesto získalo preto, lebo presne stanovilo využiteľnosť tohto objektu a určitú návratnosť, či už v prínose finančnom, alebo aj v iných prínosoch pre ľudí. To znamená, že tam budú divadielka, koncerty a výstavná sieň," uviedol Mišák. Obnova synagógy sa začala približne pred rokom. Podľa primátora je pomerne náročná, pretože mesto ako investor musí dodržiavať prísne pokyny pamiatkového úradu. Ako doplnil, v prípade, že by sa mestu peniaze nepodarilo získať, hrozilo by, že sa pamiatka nenávratne zničí.
Židovskú synagógu v Leviciach postavili v roku 1845. Mala dva obelisky a cibuľové veže. Po roku 1900 počas rekonštrukcie boli obelisky odstránené a veže zväčšené. Po odsune obyvateľov židovskej národnosti v povojnových rokoch prestala synagóga slúžiť na liturgické účely. Po 2. svetovej vojne sa istý čas využívala aj ako sklad nábytku. Po ukončení rekonštrukcie bude slúžiť ako multifunkčné kultúrne centrum.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies