RegioJet upozornil na nerovnaké podmienky pre licencie

NETKY.SK • 15 Január 2015, 12:45 • 2 min
RegioJet upozornil na nerovnaké podmienky pre licencie

BRATISLAVA - Súkromný vlakový dopravca RegioJet upozornil na nerovnaké podmienky pri udeľovaní licencie na autobusovú dopravu.

slovakia

left justify in out

Nitriansky samosprávny kraj podľa spoločnosti vydal licenciu na prevádzku autobusovej linky Želiezovce - Levice - Nitra - Bratislava firme Jaroslav Tomek - Tomecar zo Želiezoviec. Ten istý kraj predtým s odvolaním sa na odmietavý postoj mesta Nitra nesúhlasil, aby Bratislavský kraj udelil licenciu RegioJetu na nedotovanú diaľkovú autobusovú linku Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. Spojenie zo Želiezoviec do Bratislavy sa pritom čiastočne prekrýva s druhou trasou. RegioJet to považuje za ďalší dôkaz podivných praktík v Nitrianskom kraji.

 

"Pre mňa je to signál, že Nitriansky samosprávny kraj je krajom klientelizmu a korupcie a úradníci pána Dvonča (primátora Nitry) nemôžu argumentovať, že táto linka okrem iného obsluhuje i mesto Levice, ktoré má spojenie s Bratislavou dve hodiny vlakom. Teraz som dvakrát viac rád, že som upozornil verejnosť na klientelizmus a korupciu na spomínaných úradoch,“ zareagoval vo štvrtok na udelenie licencie inému dopravcovi Radim Jančura, majiteľ českého holdingu Student Agency, ktorého súčasťou je RegioJet. 

 

Nitriansky kraj informoval, že spoločnosti Jaroslav Tomek - Tomecar udelil licenciu na dva páry posilových autobusových spojov za týždeň zo Želiezoviec do Bratislavy v regióne s vysokou nezamestnanosťou. "Tieto spoje vozia cestujúcich v pondelok za prácou a v piatok sa vracajú domov. Ide o riešenie mobility ľudí zo sociálne slabého regiónu a ich dochádzanie prevažne za pracovnými príležitosťami dvakrát za týždeň," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa predsedu Nitrianskeho kraja Oľga Prekopová. Kraj by podľa nej rovnako postupoval aj v prípade každého iného záujemcu. "Tomecar sa sťažuje na obmedzenia a znevýhodňujúce podmienky, čo vylučuje klientelizmus v postupe NSK a potvrdzuje jeho principiálnosť," dodala Prekopová. 

 

Jaroslav Tomek - Tomecar požiadal Nitriansky kraj o licenciu na autobusovú linku zo Želiezoviec do Bratislavy 24. novembra 2014. Keďže ani Bratislavský kraj nemal pripomienky, Nitriansky kraj vydal licenciu 12. januára. 

 

RegioJet pôvodne požiadal vlani 24. augusta Bratislavský kraj o licenciu na autobusovú dopravu na trase Bratislava - Trnava - Sereď - Nitra - Žarnovica - Žiar nad Hronom - Zvolen - Banská Bystrica. Pre nesúhlas so zastavovaním v menších mestách z dôvodu regionálnej dotovanej dopravy RegioJet žiadosť zúžil iba na medzikrajské spojenie Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. RegioJet napriek tomu, že sa zaviazal, že jeho spoje nebudú v súbehu s inou dotovanou autobusovou dopravou, licenciu nezískal. 

 

"Dôvody pre neudelenie licencie RegioJetu boli okrem iného tie, že sa v Nitre bude rekonštruovať autobusová stanica a nové linky by nebolo možné na nástupištiach vybavovať, že by to spôsobilo príliš mnoho problémov. Mesto a kraj argumentovali tiež tým, že liniek je dosť a ďalšie netreba," pripomenul Jančura. Pozastavil sa nad tým, ako je teda možné, že u iného dopravcu, ktorý o licenciu žiadal o tri mesiace neskôr a má v zozname zastávok tiež Nitru, sa táto argumentácia vôbec neobjavila. "Existuje podľa mňa jediné vysvetlenie - že to bez korupcie a klientelizmu na tomto úrade takzvane nejde," predpokladá Jančura. 

 

Licenciu na autobusovú linku Banská Bystrica - Nitra - Bratislava a späť napokon RegioJetu udelil Banskobystrický kraj 13. januára. Spojenie chce RegioJet začať prevádzkovať od 2. februára, na trase bude jazdiť denne štrnásť spojov zhruba za polovičné ceny oproti súčasnosti. Dopravca má osem nových autobusov Fun & Relax značky Irizar na podvozku Volvo, každý za 350 tis. eur. Na vydanie licencie je potrebný súhlas všetkých krajov, cez ktoré autobusová linka vedie. Keďže Nitriansky a Bratislavský kraj názor nezmenili, je otázne, či pri vydaní licencie nebol porušený zákon o cestnej doprave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies