Referenda o migračných kvótach sa môžu zúčastniť aj zahraniční Maďari

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 19:00 • 2 min
Referenda o migračných kvótach sa môžu zúčastniť aj zahraniční Maďari

BUDAPEŠŤ - Na jesennom referende o migračných kvótach v Maďarsku sa budú môcť zúčastniť aj držitelia maďarského občianstva žijúci v zahraničí.

slovakia

left justify in out

O podmienkach účasti zahraničných Maďarov na plebiscite dnes informovala predsedníčka Národnej volebnej kancelárie (NVI) Ilona Pálffyová na tlačovej konferencii v ukrajinskom meste Užhorod.

 

Podľa agentúry MTI bola návšteva Zakarpatskej oblasti prvou zastávkou informačnej okružnej cesty Pálffyovej v krajinách, kde žije maďarská menšina. V júli navštívi tri mestá v rumunskom Sedmohradsku.

 

Ako Pálffyová povedala, doposiaľ je do voličských zoznamov zaregistrovaných 259.000 občanov Maďarska žijúcich v zahraničí. Poznamenala, že tí, ktorí tak urobili pred parlamentnými voľbami v roku 2014, sa teraz nemusia opäť registrovať.

 

Poslanci maďarského parlamentu 10. mája v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť ľudové hlasovanie o povinnom prerozdeľovaní utečencov. Prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra.

 

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka plebiscitu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies