RECEPTY Varte ako MasterChefka! Veľká noc môže vyzerať aj moderne. Ukážeme vám, ako na to!

NETKY.SK • 15 Apríl 2022, 12:00 • 2 min
RECEPTY Varte ako MasterChefka! Veľká noc môže vyzerať aj moderne. Ukážeme vám, ako na to!

Pred chvíľou sme vám predstavili najmladšiu víťazku v histórii kulinárskej súťaže MasterChef Kristínu Nemčkovú. Dnes pôsobí v michelinskej reštaurácii v Londýne a tu je niekoľko receptov z jej kuchárskej knihy.

slovakia

left justify in out

Volá sa Upgrade a nie náhodou. Je totiž dvojgeneračná. Jej stará mama Pavlína navarila klasiku vnučka Kristína ju upravila do podoby súčasnej gastronómie, teda moderne. My sme pre vás vybrali mix receptov, ktoré môžete pripraviť pre svojich najbližších a kúpačov.  

 

 

NÁTIERKY

 

img

 

 

Zeleninová

 

1 baklažán

2 červené papriky

olivový olej

soľ a čierne korenie

50 g arašidového masla

20 g masla v izbovej teplote

1 lyžička miso pasty

Šťava zo ¼ citróna

 

Postup

 

o Baklažán olúpeme, nakrájame na 2 cm kocky, posolíme a nechám aspoň 10 minút odstáť. Potom ho osušíme papierovou utierkou.

 

o Rúru zohrejeme na 220 stupňov a pripravíme si papriky – odrežeme stopku a vnútro vyčistíme tak, aby paprika zostala celá.

 

o Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme papriky a baklažán, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 15 minút.

 

o Po upečení dáme papriky na 5 minút zapariť do mikroténového vrecka. Šupku z paprík olúpeme, papriky nahrubo nasekáme a spolu s baklažánom rozmixujeme v mixéri.

 

o V miske vyšľaháme maslo s miso pastou, pridáme rozmixovanú zeleninu, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

 

Cícerová

 

200 g cícera

100 ml vody z uvareného cícera

soľ

šťava z 1 citróna

1 lyžička medu

2 lyžičky sezamového oleja

2 hrste petržlenovej vňate

50 g lieskových orechov

 

Postup

 

o Cícer prepláchneme vodou a na noc dáme do studenej vody.

 

o Na druhý deň ho varíme v osolenej vode 45 minút. Po uvarení ho precedíme, vodu nevylievame.

 

o Cícer dáme do mixéra a postupne pridávame vodu z varenia a mixujeme, kým sa hmota nespojí. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, medom a sezamovým olejom. Nakoniec primiešame nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.

 

o Pred podávaním opečieme na suchej panvici lieskové orechy, kým nezačnú voňať a nezískajú zlatú farbu. Potom orechy nahrubo nasekáme a posypeme nimi nátierku.

 

Avokádová

 

1 šalátová uhorka

1 avokádo

½ liemtky

soľ

 

Postup

 

o Do misky dáme olúpané avokádo a pomocou vidličky ho roztlačíme. Pridáme nastrúhanú uhorku, dochutíme limetkovou šťavou a soľou.

o Kôstu z avokáda necháme zamiešanú v nátierke, aby nestratila farbu.

 

Cviklová

 

50 ml balzamika

2 lyžičky medu

300 g predvarenej cvikle

120 g tvarohového syra

50 g čerstvého kozieho syra

soľ

žerucha

 

Postup

 

o V miske zredukujeme balzamiko s medom na hustejšiu konzistenciu.

 

o Cviklu nastrúhame najemno do misy, primiešame tvarohový a kozí syr a ochutíme redukciou a soľou. Nátierku na chlebe ozdobíme kúskami kozieho syra a posypeme čerstvou žeruchou.

 

 

 

SEGEDÍNSKA JAHŇACINA

 

img

 

Kapusta

 

150 ml olivového oleja

60 ml vínneho octu

1 strúčik cesnaku

½ lyžičky soli

1 špicatá alebo klasická kapusta

mleté čierne korenie

 

o Rúru zahrejeme na 180 stupňov.

 

o V miske si pripravíme marinádu – zmiešame olivový olej, ocot, roztlačený cesnak, soľ, korenie a rascu.

 

o Kapustu rozpolíme, polovičky ešte na ďalších 5 kusov a poukladáme na široký plech vyložený papierom na pečenie.

 

o Polejeme marinádou, kapustu v marináde obalíme a zakryté pečieme 15 minút.

 

o Potom kapustu odokryjeme a dopekáme na 200 stupňoch.

 

 

Jahňací chrbát

 

500 g jahňacieho chrbta s kosťou

2 lyžičky mletej papriky

1 lyžička soli

čierne korenie

2 lyžice slnečnicového oleja

2 lyžice masla

 

o Kosti jahňacieho chrbta očistíme malým nožíkom.

 

o Chrbát obalíme zo všetkých strán v zmesi mletej papriky, soli a korenia a necháme odstáť 15 minút pri izbovej teplote.

 

o Na veľkej panvici rozpálime olej a jahňacinu opečieme z každej strany 1,5 minúty.

 

o Potom pridáme maslo, rozpustíme ho a niekoľkokrát ním mäso priamo na panvici popolievame.

 

o Jahňacinu preložíme na plech a pečieme v rúre 10 minút pri teplote 180 stupňov.

 

o Po vytiahnutí necháme mäso 10 minút odpočívať, až potom ho naporcujeme.

 

 

 

Omáčka

 

2 veľké šalotky

4 lyžičky mletej papriky

500 ml hovädzieho vývaru/vody

350 ml smotany na šľahanie

soľ

 

 

o Na panvici, na ktorej sa opekalo mäso, opečieme nadrobno nakrájanú šalotku mierne dozlata. Prisypeme mletú papriku, premiešame a ešte minútu opekáme.

 

o Zalejeme vývarom, privedieme do varu a varíme 10 minút.

 

o Prilejeme smotanu a varíme ďalšie 3 minúty.

 

o Dochutíme soľou a korením a dohladka rozmixujeme.

 

 

 

NEKYSNUTÉ ŠIŠKY, 30 kusov

 

img

 

Cesto 

 

125 g riccoty alebo tvarohu

90 g kryštálového cukru

2 vajcia

1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry

3 lyžice rumu

soľ

220 g hladkej múky

8 g prášku do pečiva

olej na vyprážanie

kryštálový cukor na obalenie

 

Krém

 

100 ml smotany na šľahanie

125 g tvarohu

šťava z ½ citróna

2 lyžice práškového cukru

1 lyžica bazového sirupu

 

 

Servis

 

100 g malín

3 lyžičky bazového sirupu

lístky bazalky

20 g plátkových mandlí

1 lyžica prášku z malín sušených mrazom

 

Postup

 

o Ricottu alebo tvaroh rozšľaháme s cukrom, pridáme vajcia, kôru z citróna, rum, štipku soli a múku zmiešanú s práškom do pečiva.

 

o Vypracujeme hladké cesto a vložíme ho do cukrárskeho vrecúška. Odstrihneme na ňom špičku tak, aby vznikol asi 2 cm priemer.

 

o V hrnci rozpálime dostatočné množstvo oleja a vytláčame do neho asi 3 cm dlhé kúsky cesta, ktoré odstrihávame nožničkami. Krátko opražíme z oboch strán dozlata a ukladáme na papierovú utierku. Šišky dáme do misky s cukrom a obalíme ich v ňom.

 

o Vyšľaháme smotanu, primiešame tvaroh, citrónovú šťavu, cukor a sirup. Krém dáme do cukrárenského vrecúška a odložíme do chladničky.

 

o Šišky podávame s malinami obalenými v bazovom sirupe, s tvarohovým krémom, posypané lístkami bazalky a malinovým práškom.

 

 

 

JABLKOVÉ MILLE-FEUILLE  

 

img

 

Cesto

 

500 g lístkového cesta

50 g trstinového cukru

50 g lieskových orechov

 

o Rúru zahrejeme na 180 stupňov.

 

o Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 1 mm plát.

 

o Cesto posypeme cukrom, nadrobno posekanými orechmi a valčekom ich vtlačíme do cesta.

 

o Cesto nakrájame na obdĺžniky 15 x 5 cm, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15-20 minút.

 

Jablkové želé

 

8 zrelých jabĺk

2 lyžice masla

40 g trstinového cukru

1 lyžička škorice

kôra z 1 pomaranča

3 lyžičky rumu

200 ml pomarančovej šťavy

100 ml vody

6 plátkov želatíny

 

o Olúpané jablká nastrúhame nahrubo a dáme na panvicu s rozohriatym maslom.

 

o Pridáme škoricu, pomarančovú kôru, rum, pomarančovú šťavu a vodu.

 

o Pod pokrievkou dusíme 15 minút, občas premiešame.

 

o Jablká a šťavu potom rozmixujeme na hladkú hmotu a vrátime do hrnca. Necháme 5 minút povariť a odstavíme zo sporáka.

 

o Želatínu dáme napučať podľa návodu a vyžmýkanú ju vmiešame do jablčného pyré.

 

o Na plech vyložený potravinárskou fóliou vylejeme pyré v asi 1 cm vrstve a dáme do chladničky stuhnúť.

 

o Stuhnuté želé nakrájame na obdĺžniky 15 x 5 cm.

 

 

Karamelizované jablká

 

60 g trstinového cukru

4 jablká

 

o Na panvici rozpustíme cukor a pripravíme karamel.

 

o Karamel rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť.

 

o Nalámeme ho na menšie kúsky a rozmixujeme na jemný prášok.

 

o Jablká olúpeme, odkôstkujeme a nakrájame na 3 mm plátky.

 

o Poukladáme na plech na papier na pečenie tesne vedľa seba, posypeme karamelovým práškom a pečieme 15 minút na 190 stupňoch.

 

Šľahačka

 

400 ml smotany na šľahanie

4 lyžice práškového cukru

1 vanilkový struk

 

 

 o Vyšľaháme smotanu, pridáme cukor a vanilku. Šľahačku dáme do cukrárenského vrecka s plochou špičkou.

 

o Na prvý obdĺžnik lístkového cesta položený na upečenú stranu položíme jablkové želé.

 

o Prikryjeme druhým obdĺžnikom z lístkového cesta, na ktorý dáme 3 plátky karamelizovaných jabĺk a ozdobíme šľahačkou.

 

o Zakončíme lístkovým cestom, opečenou stranou hore.

 

Prečítajte si tiež: Najmladšia MasterChefka na svete má vlastnú kuchársku knihu v troch jazykoch! Vyhrajte ju s Netkami!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies