Volá sa Upgrade a nie náhodou. Je totiž dvojgeneračná. Jej stará mama Pavlína navarila klasiku a vnučka Kristína ju upravila do podoby súčasnej gastronómie, teda moderne. My sme pre vás vybrali mix receptov, ktoré môžete pripraviť pre svojich najbližších a kúpačov.
NÁTIERKY

Zeleninová
1 baklažán
2 červené papriky
olivový olej
soľ a čierne korenie
50 g arašidového masla
20 g masla v izbovej teplote
1 lyžička miso pasty
Šťava zo ¼ citróna
Postup
o Baklažán olúpeme, nakrájame na 2 cm kocky, posolíme a nechám aspoň 10 minút odstáť. Potom ho osušíme papierovou utierkou.
o Rúru zohrejeme na 220 stupňov a pripravíme si papriky – odrežeme stopku a vnútro vyčistíme tak, aby paprika zostala celá.
o Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme papriky a baklažán, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 15 minút.
o Po upečení dáme papriky na 5 minút zapariť do mikroténového vrecka. Šupku z paprík olúpeme, papriky nahrubo nasekáme a spolu s baklažánom rozmixujeme v mixéri.
o V miske vyšľaháme maslo s miso pastou, pridáme rozmixovanú zeleninu, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Cícerová
200 g cícera
100 ml vody z uvareného cícera
soľ
šťava z 1 citróna
1 lyžička medu
2 lyžičky sezamového oleja
2 hrste petržlenovej vňate
50 g lieskových orechov
Postup
o Cícer prepláchneme vodou a na noc dáme do studenej vody.
o Na druhý deň ho varíme v osolenej vode 45 minút. Po uvarení ho precedíme, vodu nevylievame.
o Cícer dáme do mixéra a postupne pridávame vodu z varenia a mixujeme, kým sa hmota nespojí. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou, medom a sezamovým olejom. Nakoniec primiešame nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
o Pred podávaním opečieme na suchej panvici lieskové orechy, kým nezačnú voňať a nezískajú zlatú farbu. Potom orechy nahrubo nasekáme a posypeme nimi nátierku.
Avokádová
1 šalátová uhorka
1 avokádo
½ liemtky
soľ
Postup
o Do misky dáme olúpané avokádo a pomocou vidličky ho roztlačíme. Pridáme nastrúhanú uhorku, dochutíme limetkovou šťavou a soľou.
o Kôstu z avokáda necháme zamiešanú v nátierke, aby nestratila farbu.
Cviklová
50 ml balzamika
2 lyžičky medu
300 g predvarenej cvikle
120 g tvarohového syra
50 g čerstvého kozieho syra
soľ
žerucha
Postup
o V miske zredukujeme balzamiko s medom na hustejšiu konzistenciu.
o Cviklu nastrúhame najemno do misy, primiešame tvarohový a kozí syr a ochutíme redukciou a soľou. Nátierku na chlebe ozdobíme kúskami kozieho syra a posypeme čerstvou žeruchou.
SEGEDÍNSKA JAHŇACINA

Kapusta
150 ml olivového oleja
60 ml vínneho octu
1 strúčik cesnaku
½ lyžičky soli
1 špicatá alebo klasická kapusta
mleté čierne korenie
o Rúru zahrejeme na 180 stupňov.
o V miske si pripravíme marinádu – zmiešame olivový olej, ocot, roztlačený cesnak, soľ, korenie a rascu.
o Kapustu rozpolíme, polovičky ešte na ďalších 5 kusov a poukladáme na široký plech vyložený papierom na pečenie.
o Polejeme marinádou, kapustu v marináde obalíme a zakryté pečieme 15 minút.
o Potom kapustu odokryjeme a dopekáme na 200 stupňoch.
Jahňací chrbát
500 g jahňacieho chrbta s kosťou
2 lyžičky mletej papriky
1 lyžička soli
čierne korenie
2 lyžice slnečnicového oleja
2 lyžice masla
o Kosti jahňacieho chrbta očistíme malým nožíkom.
o Chrbát obalíme zo všetkých strán v zmesi mletej papriky, soli a korenia a necháme odstáť 15 minút pri izbovej teplote.
o Na veľkej panvici rozpálime olej a jahňacinu opečieme z každej strany 1,5 minúty.
o Potom pridáme maslo, rozpustíme ho a niekoľkokrát ním mäso priamo na panvici popolievame.
o Jahňacinu preložíme na plech a pečieme v rúre 10 minút pri teplote 180 stupňov.
o Po vytiahnutí necháme mäso 10 minút odpočívať, až potom ho naporcujeme.
Omáčka
2 veľké šalotky
4 lyžičky mletej papriky
500 ml hovädzieho vývaru/vody
350 ml smotany na šľahanie
soľ
o Na panvici, na ktorej sa opekalo mäso, opečieme nadrobno nakrájanú šalotku mierne dozlata. Prisypeme mletú papriku, premiešame a ešte minútu opekáme.
o Zalejeme vývarom, privedieme do varu a varíme 10 minút.
o Prilejeme smotanu a varíme ďalšie 3 minúty.
o Dochutíme soľou a korením a dohladka rozmixujeme.
NEKYSNUTÉ ŠIŠKY, 30 kusov

Cesto
125 g riccoty alebo tvarohu
90 g kryštálového cukru
2 vajcia
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
3 lyžice rumu
soľ
220 g hladkej múky
8 g prášku do pečiva
olej na vyprážanie
kryštálový cukor na obalenie
Krém
100 ml smotany na šľahanie
125 g tvarohu
šťava z ½ citróna
2 lyžice práškového cukru
1 lyžica bazového sirupu
Servis
100 g malín
3 lyžičky bazového sirupu
lístky bazalky
20 g plátkových mandlí
1 lyžica prášku z malín sušených mrazom
Postup
o Ricottu alebo tvaroh rozšľaháme s cukrom, pridáme vajcia, kôru z citróna, rum, štipku soli a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
o Vypracujeme hladké cesto a vložíme ho do cukrárskeho vrecúška. Odstrihneme na ňom špičku tak, aby vznikol asi 2 cm priemer.
o V hrnci rozpálime dostatočné množstvo oleja a vytláčame do neho asi 3 cm dlhé kúsky cesta, ktoré odstrihávame nožničkami. Krátko opražíme z oboch strán dozlata a ukladáme na papierovú utierku. Šišky dáme do misky s cukrom a obalíme ich v ňom.
o Vyšľaháme smotanu, primiešame tvaroh, citrónovú šťavu, cukor a sirup. Krém dáme do cukrárenského vrecúška a odložíme do chladničky.
o Šišky podávame s malinami obalenými v bazovom sirupe, s tvarohovým krémom, posypané lístkami bazalky a malinovým práškom.
JABLKOVÉ MILLE-FEUILLE

Cesto
500 g lístkového cesta
50 g trstinového cukru
50 g lieskových orechov
o Rúru zahrejeme na 180 stupňov.
o Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 1 mm plát.
o Cesto posypeme cukrom, nadrobno posekanými orechmi a valčekom ich vtlačíme do cesta.
o Cesto nakrájame na obdĺžniky 15 x 5 cm, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 15-20 minút.
Jablkové želé
8 zrelých jabĺk
2 lyžice masla
40 g trstinového cukru
1 lyžička škorice
kôra z 1 pomaranča
3 lyžičky rumu
200 ml pomarančovej šťavy
100 ml vody
6 plátkov želatíny
o Olúpané jablká nastrúhame nahrubo a dáme na panvicu s rozohriatym maslom.
o Pridáme škoricu, pomarančovú kôru, rum, pomarančovú šťavu a vodu.
o Pod pokrievkou dusíme 15 minút, občas premiešame.
o Jablká a šťavu potom rozmixujeme na hladkú hmotu a vrátime do hrnca. Necháme 5 minút povariť a odstavíme zo sporáka.
o Želatínu dáme napučať podľa návodu a vyžmýkanú ju vmiešame do jablčného pyré.
o Na plech vyložený potravinárskou fóliou vylejeme pyré v asi 1 cm vrstve a dáme do chladničky stuhnúť.
o Stuhnuté želé nakrájame na obdĺžniky 15 x 5 cm.
Karamelizované jablká
60 g trstinového cukru
4 jablká
o Na panvici rozpustíme cukor a pripravíme karamel.
o Karamel rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť.
o Nalámeme ho na menšie kúsky a rozmixujeme na jemný prášok.
o Jablká olúpeme, odkôstkujeme a nakrájame na 3 mm plátky.
o Poukladáme na plech na papier na pečenie tesne vedľa seba, posypeme karamelovým práškom a pečieme 15 minút na 190 stupňoch.
Šľahačka
400 ml smotany na šľahanie
4 lyžice práškového cukru
1 vanilkový struk
o Vyšľaháme smotanu, pridáme cukor a vanilku. Šľahačku dáme do cukrárenského vrecka s plochou špičkou.
o Na prvý obdĺžnik lístkového cesta položený na upečenú stranu položíme jablkové želé.
o Prikryjeme druhým obdĺžnikom z lístkového cesta, na ktorý dáme 3 plátky karamelizovaných jabĺk a ozdobíme šľahačkou.
o Zakončíme lístkovým cestom, opečenou stranou hore.
Prečítajte si tiež: Najmladšia MasterChefka na svete má vlastnú kuchársku knihu v troch jazykoch! Vyhrajte ju s Netkami!
Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.