AKTUALIZÁCIA: Gigantická explózia v Bejrúte, šéf tajných služieb tuší, čo za tým je

NETKY.SK • 4 August 2020, 19:26 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Gigantická explózia v Bejrúte, šéf tajných služieb tuší, čo za tým je

Libanonským hlavným mestom Bejrútom otriasli v utorok popoludní dve silné explózie, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

 

Prvé informácie hovoria o veľkých škodách a mnohých zranených. Agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje uviedla, že nešťastie neprežilo najmenej desať ľudí.

 

Tamojší minister zdravotníctva Hamad Hasan uviedol, že explodovala loď naložená ohňostrojmi. Vzápätí sa objavili špekulácie, že na plavidlo mohol byť spáchaný raketový útok.

 

 

Výbuch sa stal v prístave. Libanonské médiá informujú o ľuďoch uväznených pod troskami a mnohých mŕtvych. Dostávať zranených do nemocníc pomáha libanonská armáda.

 

Tlaková vlna pri výbuchoch vyrazila okná v mnohých budovách po celom meste a poškodila veľký počet áut. Výbuchy boli počuť až 20 kilometrov od Bejrútu. Cesta, ktorá vedie pozdĺž pobrežia je plná skla z vymlátených okien.

 

 

Nad mestom sa zdvihol veľký oblak dymu

"Videl som ohňový kotúč a dym nad Bejrútom. Ľudia kričali a utekali, krvácali. Z domov to utrhlo balkóny, vo výškových budovách sa vysypali okná a sklo spadlo na ulicu," citovala svedka agentúra Reuters. Podľa ďalšieho svedka sú vybité okná v celom bejrútskom centre a je vidieť zranené ľudí.

 

"Úplný chaos," povedal tento svedok.

 

"Budovy sa chvejú, všetky okná môjho bytu sú vyrazená," tweetoval jeden obyvateľ metropoly.

 

 

Záznam svedka z miesta katastrofy

Poskytujeme aj reakciu očitého svedka len pár minút po strašných výbuchoch, ktoré otriasli hlavným mestom Libanonu.

 

 

"Všetci ľudia sú zdesení a prekvapení. Dvere aj celý môj dom sa triasol. Mama mi vravela, že všetko sklo v dome sa triaslo. Cítili sme to všetci. Niečo sa muselo stať na opustenej pláži v okrajovej časti mesta. Prichádzali odtiaľ strašné rany. Muselo sa tam niečo stať. Celý môj dom sa triasol."

 

Možno ide o zhabaný materiál

"Zdá sa, že je tam sklad obsahujúci materiál, ktorý bol skonfiškovaný pred rokmi, a zdá sa, že išlo o vysoko výbušný materiál," povedal podľa agentúry AFP Ibrahim, šéf Generálneho riaditeľstva bezpečnosti.
 

Masívne výbuchy mohli byť spôsobené výbušnými materiálmi zhabanými pred viacerými rokmi a uskladnenými v mestskom prístave, uviedol to riaditeľ libanonskej tajnej služby 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies