Ukrajina otvára nové veľvyslanectvá v Afrike. Chce konkurovať vplyvu Ruska

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 09:37 • 2 min
Ukrajina otvára nové veľvyslanectvá v Afrike. Chce konkurovať vplyvu Ruska

KYJEV - Ukrajina otvorila vo štvrtok (11. 4.) veľvyslanectvo v Pobreží Slonoviny. Deň predtým tak urobila v Konžskej demokratickej republike (KDR). Kyjev sa snaží o väčšiu prítomnosť v Afrike, aby konkuroval vplyvu Moskvy, informuje tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Píše sa nová stránka v nových dejinách vzťahov medzi Ukrajinou a Afrikou. Medzi Ukrajinou a Pobrežím Slonoviny,“ povedal námestník ministra zahraničných vzťahov Maxym Subch.

Nové veľvyslanectvá sú výsledkom „pokynov ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského rozšíriť diplomatickú prítomnosť Ukrajiny v Afrike,“ dodal.

Subch otvoril v stredu aj kyjevské veľvyslanectvo v Kinshase a Kyjev má plány otvoriť niekoľko ďalších diplomatických zastúpení v Afrike, aby posilnil pomoc, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v KDR pre AFP.

Ukrajinský námestník má navštíviť aj Ghanu, Mozambik, Botswanu a Rwandu a v najbližších týždňoch tam otvoriť veľvyslanectvá, uviedol pre AFP zástupca novej ambasády v Abidjane.

„Táto vojna sa zdá veľmi ďaleko. Ale katastrofálne zvýšenie cien potravín už dopadá aj na životy miliónov afrických rodín,“ povedal Subch na otvorení v diplomatickej štvrti ekonomickej metropoly v Pobreží Slonoviny.

Námestník ministra sa tiež poďakoval Pobrežiu Slonoviny za jeho„podporu… nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny, predovšetkým v hlasovaniach za kľúčové rezolúcie v OSN o plnoformátovej ruskej invázii“ od februára 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR / AFP, Foto: Le Monde / AP / Jerome Delay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies