Skvelá Vlhová triumfovala v Kranjskej Gore a je na čele hodnotenia slalomu

NETKY.SK • 16 Február 2020, 15:16 • 2 min
Skvelá Vlhová triumfovala v Kranjskej Gore a je na čele hodnotenia slalomu

BRATISLAVA 16. februára (SITA) - Slovenská reprezentantka Petra Vlhová dovŕšila víťazný hetrik v slalome v novom kalendárnom roku.

slovakia

left justify in out

 

Po triumfoch v Záhrebe a Flachau sa tešila aj v nedeľu v Kranjskej Gore. Na najvyšší stupeň v pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní sa postavila po štrnásty raz v kariére.

 

Šťastie stálo pri Petre
Aktuálny triumf Petry Vlhovej bol aj dielom šťastia. Dlho to vyzeralo na prvé víťazstvo v kariére v podaní úradujúcej vicemajsterky sveta Švédky Anny Swennovej Larssonovej. Severanka vyhrala 1. kolo a v druhej jazde dokonca zvýšila svoj náskok pred slovenskou favoritkou na 1,17 s. Lenže niekoľko bránok pred cieľom sa dostala do záklonu a spadla. Je treba dodať, že Vlhová na ňu predtým vytvorila potrebný tlak najrýchlejšou jazdou druhého kola.

 

img

 

"Mala som veľké šťastie, lebo Anna bola veľmi rýchla. Nakoniec urobila chybu a všetko sa zmenilo. Som rada, že som v sebe našla silu zlepšiť sa v druhom kole, lebo to prvé bolo v mojom podaní zlé. Veľmi si užívam prakticky domáce prostredie, ktoré som mala v Kranjskej Gore. Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí utvorili takú skvelú atmosféru," uviedla Petra Vlhová v prvom televíznom rozhovore.


img

 
Slovenka v hre o veľký krištáľový glóbus
Vlhová zvíťazila s náskokom 24 stotín sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou a 89 stotín pred Rakúšankou Katharinou Truppeovou. Bonusom k nedeľňajšiemu víťazstvu je aj posun na líderskú pozíciu v hodnotení slalomu vo Svetovom pohári. Slovenka sa dostala o 20 bodov pred Američanku Mikaelu Shiffrinovú, ktorá po smrti otca vynechala súťažný víkend v Slovinsku. Ten sa konal v rámci 56. ročníka podujatia Zlatá líška, ktoré ôsmykrát v histórii presunuli z Mariboru do Kranjskej Gory.

img
Wendy Holdenerová

"Do druhého kola som sa snažila dať maximum, lebo som mala veľkú stratu. Spoliehala som sa na seba aj na šťastie a tentoraz som to šťastie aj mala. Mrzí ma, čo sa stalo Anne, lebo víťazstvo si dnes zaslúžila ona. Je to však šport a treba zostať koncentrovaný až do konca. Na pódium som si dnes verila, bol to trochu aj súboj s hlavou a ten som zvládla. Pred druhým kolom som sa rozprávala so svojou mentálnou trénerkou, mala som čas popracovať na mentálnej stránke. Nakoniec to vyšlo, aj keď so šťastím. Som v hre o slalomový glóbus a to je dobré pred záverom sezóny. Musím však zostať maximálne koncentrovaná až do posledných pretekov," dodala Vhová neskôr pre RTVS.
 
Prvé kolo s chybami
Slovenská favoritka s číslom dva na ľadovej trati nepredviedla ideálnu jazdu v prvom kole. Chýbala jej väčšia agresivita, nevyhla sa ani drobným chybám a v 2. kole útočila zo štvrtého miesta. V ňom však nakopla svoje motory a od prvej po poslednú bránku atakovala na hrane rizika. Výsledkom bolo najrýchlejšie 2. kolo spomedzi všetkých pretekárok. A keďže Švajčiarke Wendy Holdenerovej a Nórke Nine Haverovej-Lösethovej druhé jazdy nevyšli podľa predstáv, Vlhová sa posunula na stupeň víťaziek. Z toho najvyššieho ju mohla zosadiť ešte Švédka Swennová Larssonová. Nepodarilo sa jej to. Niekoľko bránok pred cieľom spadla, hoci predtým jazdila výborne a podľa medzičasov suverénne na čele. "Petra predviedla aktívnejšie druhé kolo ako to prvé, neurobila žiadnu chybu," uviedla spolukomentátorka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.
 
img
 
Švajčiarka Holdenerová sa po trinásty raz ocitla na druhom mieste po pretekoch SP v slalome, ale víťazstvo jej v zbierke úspechov v najtočivejšej disciplíne stále chýba. "Na prvých dvoch medzičasoch som sa cítila dobre, mala som to pod kontrolou. Strmá časť svahu mi však dnes nesadla. Aj tak som spokojná s tým, čo som predviedla. V cieli sme už všetky očakávala víťazstvo Anny Swennovej Larssonovej, ktorá nás v jazdách všetky deklasovala. Prišiel však jej pád a bolo všetko inak. V našom športe sa všetko deje veľmi rýchlo," uviedla Wendy Holdenerová v reakcii na webe laola1.at.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Kranjska Gora (Slovin.) - nedeľa:

Slalom žien (1. + 2. kolo):
1. Petra Vlhová (SR) 1:47,56 min, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,24 s, 3. Katharina Truppeová (Rak.) +0,89, 4. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) +0,99, 5. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,34, 6.Chiara Mairová (Rak.) +1,90
 
Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 26 zo 40 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1225 bodov, 2. Federica Brignoneová (Tal.) 1112, 3. Petra Vlhová (SR) 1071, 4. Marta Bassinová (Tal.) 711, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) 703, 6. Corinne Suterová (Švaj.) 617

Poradie v hodnotení slalomu(po 6 z 9 pretekov): 1. Petra Vlhová (SR) 460 bodov, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 440, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) 276, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) 260, 5. Anna Swennová Larssonová 235, 6. Nina Haverová-Lösethová (Nór.) 228




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona