Rast HDP v úvode tohto roka príjemne prekvapil

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 11:13 • 2 min
Rast HDP v úvode tohto roka príjemne prekvapil

BRATISLAVA - Rýchly odhad hrubého domáceho produktu (HDP) Štatistického úradu (ŠÚ) SR v 1. štvrťroku tohto roka príjemne prekvapil.

slovakia

left justify in out

"HDP v stálych cenách v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástol o 0,6 %, pričom dynamika jeho medziročného rastu sa zrýchlila z 1,5 % v závere roka až na 2,4 %," uviedol v reakcii na zverejnené údaje štatistikov analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

 

"Štruktúru rastu zverejní ŠÚ SR až začiatkom júna, na základe mesačných štatistík sa však môžeme domnievať, že rast HDP výraznou mierou podporila oživujúca sa spotreba domácností. Od dna sa mohli pozvoľna odliepať aj súkromné investície, čo by mohli naznačovať aj bankové úvery poskytnuté nefinančným podnikom, ktoré už v prvom štvrťroku tohto roka ďalej neklesali," spresnil.

 

K rastu HDP však podľa Koršňáka pravdepodobne stále prispieval aj čistý export, keď ekonomiku ťahali najmä exportne orientované odvetvia. "Rast HDP by mal byť v tomto roku ťahaný ako oživujúcim sa domácim dopytom, tak aj silnejúcim zahraničným dopytom," poznamenal analytik.

 

"Rast reálneho HDP bol v 1. štvrťroku 2014 silnejší, ako sme očakávali a naznačuje, že celoročný rast môže dosiahnuť skôr okolo 2 %, alebo mierne nad 2 %. Pomalý rast nominálneho HDP však predstavuje negatívnu správu pre verejné financie, keďže sa prejaví nižším rastom daňových príjmov. Stále pozitívny sentiment v eurozóne naznačuje, že ekonomické oživenie by malo pokračovať aj v nasledujúcich kvartáloch. Rast ekonomiky našich hlavných obchodných partnerov by mal mať pozitívny vplyv aj na našu ekonomiku," dodal analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies