Randenie. Na slepo, cez Tinder, či čaro chémie v reálnom živote? Pýtali sme sa odborníčky na klady a zápory online šialenstva

NETKY.SK • 6 September 2023, 16:08 • 2 min
Randenie. Na slepo, cez Tinder, či čaro chémie v reálnom živote? Pýtali sme sa odborníčky na klady a zápory online šialenstva

Jednoduchosť používania aplikácií sa poprieť skrátka nedá. Zoznamovanie sa stáva čím ďalej pohodlnejšie. Ako to už však býva aj internet sám je dobrý sluha no zlý pán.

slovakia

left justify in out

Žijeme v modernom svete, v ktorom by sme sa bez znalostí v rámci ovládania technológií len sotva zaobišli. Zvykli sme si na online priestor až natoľko, že už ledva vieme randiť mimo internetu. Čaro prvého očného kontaktu často nastáva až po konverzácii v chate. Aký to má dopad na mladých ľudí?

Hit, ktorý preslávila pandémia koronavírusu - Tinder

Pandémia koronavírusu zoznamovacie aplikácie spopulárnila oveľa viac ako ktorákoľvek svetová situácia predtým. Samozrejme, ľudia sa uvidia aj osobne, dohodnú si stretnutie..., no predchádza tomu práve spoznávanie cez chat, ktoré zväčšia nie je o úplne hlbokých konverzáciách.

 

Chémia tvorí ďalší faktor, ktorý nastať nemusí a ak áno, nikdy človek na druhej strane nie je presne taký ako sme si ho predstavovali. Pocity sa totiž cez internet nedajú stotožniť s tými, ktoré máme osobne. Do toho všetkého sa ešte zamiešal ďalší faktor - očakávanie. No aká je realita?

 

Klasický scenár z klišé romantického filmu. Dvaja mladí ľudia sa stretnú pri školskej skrinke, nej padnú knihy a on jej ich pomôže dvihnúť, no v tom sa im zrazia hlavy a nadviažu svoj prvý očný kontakt. Chemický ohňostroj, nával endorfínov a ... Tak na to môžeme zabudnúť. Prvý kontakt býva často práve v chatoch. To že sa dvaja mladí ľudia oslovia niekde na verejnosti sa stáva čoraz menej.

Názor odborníčky je neutrálny, priznáva však časté riziká

Tinder, Badoo, Instagram..., najčastejšie sa mladí ľudia zoznámia či zblížia práve prostredníctvom týchto aplikácií.

 

Odborníčka na problematiku toxických vzťahov Bronislava Švrčková pre Netky zodpovedala naše otázky a vyjadrila svoj názor na online fiasko ako trend modernej doby.

 

Najprv sa nám vyjadrila k jednoduchosti používania zoznamovacích aplikácií, ktoré zvládne naozaj ktokoľvek.
„Každá doba prináša nejaké možnosti, a tá naša praje digitálnemu svetu. Jednoznačne nám zväčšuje možnosť výberu, zjednoduší cestu – viem, že aj druhému sa páčim, a hlavne ide to bez kontaktu zoči-voči, takže je to najprv skrátka jednoduchšie ako sa napríklad nahodiť a ísť do baru. Dá sa to aj doma v pyžame,“ povedala odborníčka.

 

Jednoduchosť používania aplikácií sa poprieť skrátka nedá. Zoznamovanie sa stáva čím ďalej pohodlnejšie. Ako to už však býva aj internet sám je dobrý sluha no zlý pán.

 

"Na druhej strane, tým, že s tým nemám toľko práce stále pribúdajú nové možnosti, ľahko sa môže stať, že uverím, že vždy môže prijsť niečo nové, lepšie, krajšie...," dodala.

"Romantika" s názvom algoritmus

Práve algoritmus a vôbec samotná možnosť výberu partnerov láka ľudí robiť si rezervy, poprípade oddiaľuje chcenie usadiť sa. Človek má veľa na výber a vie, že vždy môže prísť niečo "lepšie", skrátka iné. Aj keď si to človek často nehovorí a jeho priority sú v reálnom živote iné..., toto robí algoritmus s naším podvedomím úplne prirodzene. Funguje to podobne ako instagramové reals.

 

"Pre každého z nás je vyhovujúce niečo iné. Sú ľudia čo sa obrazne povedané nedokážu dostať do vzťahu ani cez online aplikácie, pretože nedokážu tvoriť vzťahy. A pre niekoho to môže byť len malá barlička ako skúsiť niečo iné. Takže s tým hodnotením by som bola veľmi zdržanlivá," odpovedala nám na ďalšiu z otázok pani Švrčková. Samozrejme nemôžeme poprieť fakt, že stretnúť "toho či tú pravú" na takýchto miestach vôbec nie je vylúčené.

 

"Uprednostňujeme potenciálne prepojenia, ktoré sú aktívne v rovnakom čase. Nechceme, aby ľudia strácali čas prezeraním profilov neaktívnych členov. Chceme, aby sa naši členovia zmyslupne prepájali, konverzovali spolu a nakoniec sa stretli v reáli – a nie je nič lepšie ako sa prepojiť a hneď si začať písať," zaznelo v aplikácii Tinder.

 

Používatelia, ktorí apku používajú pravidelne, sú viac na očiach, zobrazuje sa im viac profilov a majú viac prepojení. Toto je najdôležitejšia časť nášho algoritmu – a je plne v rukách našich členov," tiež nájdete na stránke aplikácie Tinder.

Algoritmus je teda veľkou súčasťou zoznamovacej stratégie.

 

Nie je to však len o aktivite

"Navrhneme profily s fotkami podobnými tým, ktoré členovia už predtým lajkovali, a zobrazíme ich profily viacerým ľuďom, ktorí lajkovali členov s fotkami podobnými tým ich. Pokiaľ členovia napríklad dávali lajk ľuďom, ktorí si užívajú v prírode, na festivaloch alebo na pláži, berieme to ako indíciu.," uvádza Tinder ako ďalšie z kritérií.

 

Ďalším faktorom, ktorý môže vyvolať pocit nedostatočnosti je práve počet lajkov, ktoré zobrazujú koľkým ľuďom sa aj mimo "matchov" páčite. Nízky počet vie zamávať so sebavedomím, naopak vysoký vybudovať akúsi súťaživosť.     

Stretnutia na jednu noc, ghosting a nikdy nekončiaca drzosť

Napriek snahe niektorých stretnúť "vzťahový materiál," tvorí väčšinu užívateľov záujemcovia o "stretnutia" na jednu noc. Ďalším častým pojmom je práve "ghosting," teda klasické odignorovanie správy druhej osoby, s tým že sa vám ešte zobrazí, že ju používateľ videl.

 

Drzosť na zoznamovacích aplikáciách rastie a asertívne odmietnutia už nie sú v móde. Ghosting je cez internet oveľa jednoduchší, stáva sa častým prostriedkom k odmietnutiu a siaha po ňom drvivá väčšina.

 

Najhoršie zo všetkého je však práve to, že ľudia, ktorí sa naučia takto žiť a následne si nájdu vzťah, celkom zabudnú aké je to vzťah budovať. Pri prvom probléme nastáva rozchod, keďže výmena partnera je naozaj jednoduchá. takto však nikdy nedospejú k riešeniam problémov a kompromisom, ktoré si každý zdravý vzťah skrátka a jednoducho vyžaduje.

Pravdivé klišé: Náš vzťah k sebe samému je to najdôležitejšie

Človek, ktorý si sám seba neváži sa často nevie dostať práve z toxických vzťahov, poprípade je pre neho obtiažne si určiť priority. Takisto často vtedy vzniká závislosť na tom druhom. Dokáže sa znížiť pre niekoho, pri kom v  hĺbke svojho srdca necíti, že by naozaj bol ten pravý. 

 

Všetci si vo vzťahoch budujeme spoločnú identitu, spoločný život. No vtedy ten náš život ide jemne do úzadia, keďže partner či partnerka vyžadujú snahu a čas. Iba človek, ktorý sa nebojí samoty a skutočne si uvedomuje svoje hodnoty, ten, ktorý nelipne na druhých, vie mať naozaj zdravý a naplnený vzťah.

 
"Odporúčam spoznávať samého seba, počúvať intuíciu a keď sa ľuďom opakujú rovnaké problémy, nájsť si dobrého psychoterapeuta a popracovať na nich.
Často po takýchto apkách siahajú ľudia, keď sú smutní, osamelí či znudení. Veľakrát je to len forma odpútania pozornosti alebo rýchleho povzbudenia ega. Nie však vždy. Niekedy to môžu používať ako tréning svojich komunikačných schopností online..., niekde treba začať," dodala na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies