Rakúsko prijme ďalších 1000 sýrskych utečencov

NETKY.SK • 20 Apríl 2014, 10:09 • 2 min
Rakúsko prijme ďalších 1000 sýrskych utečencov

VIEDEŇ - Po kritike humanitárnych organizácií a opozičných zelených sa rakúska vláda rozhodla, že prijme ďalších 1000 utečencov zo Sýrie.

slovakia

left justify in out

Urobí tak nezávisle od aktuálne prebiehajúceho procesu prijímania žiadateľov o azyl zo Sýrie a už vlani prisľúbeného prijatia 500 sýrskych utečencov, povedala nedeľňajšiemu vydaniu denníka Kurier ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová s tým, že osobitná pozornosť sa bude opäť venovať ženám, deťom a prenasledovaným kresťanom.
      

Dôvodom takejto zmeny postoja vlády je podľa ministerky čoraz dramatickejšia situácia v Sýrii. Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) totiž odhaduje, že do konca tohto roka budú v Sýrii na úteku pred násilím už viac ako štyri milióny ľudí - tri štvrtiny z toho ženy a deti.
      

"Upokojenie situácie je pre týchto zúfalých ľudí v nedohľadne. Preto sme sa rozhodli vyslať silný signál humánnosti," vysvetlila Miklová-Leitnerová.
      

Termín príchodu týchto utečencov do Rakúska zatiaľ nie je známy. Pritom aj z prvej skupiny 500 utečencov prišlo zatiaľ len okolo 300, čo súvisí s tým, že cieľom je dostať ľudí v akútnej núdzi a nebezpečenstve z krízovej oblasti do bezpečia, zdôraznila ministerka. Nejde o to premiestniť do Rakúska sýrskych utečencov, ktorí sa nachádzajú v inom európskom štáte.
      

"Tí, ktorí kritizujú UNHCR, že utečencov nevyberá rýchlejšie, nemajú ani potuchy o výzvach, ktoré treba zvládnuť. Táto organizácia robí dobrú prácu," povedala Miklová-Leitnerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies