Kvapka nádeje už 2.12. v priamom prenose vo vysielaní RTVS

NETKY.SK • 25 November 2022, 12:12 • 2 min
Kvapka nádeje už 2.12. v priamom prenose vo vysielaní RTVS

BRATISLAVA - Tento charitatívny galavečer, galavečer Noc nádejí, odvysielajú naživo 2.12.2022 zo štúdia 4 v Mlynskej doline. Je to večer venovaný pomoci onkologickým oddeleniam s dôrazom na Transplantačnú jednotku kostnej drene v Národnom ústave detských chorôb na Kramároch a súčasne pomoci Národnému registru darcov kostnej drene.

slovakia

left justify in out

Ide už o 13.ročník predvianočného podujatia, ktoré pravidelne organizuje Nadácia Kvapka nádeje spoločne s RTVS. Ako už býva zvykom, počas večera uvedú 5 dojímavých  príbehov detí, ktorým transplantácia kostnej drene zachránila to najvzácnejšie - život. Sú to všetko príbehy emotívne, no so šťastným koncom. Z piatich detí je jedno, ktorému kostnú dreň daroval braček, jedno, ktoré podstúpilo autológnu transplantáciu a tri, ktorým pomohli neznámi anonymní darcovia. A tu nastáva moment dôležitosti Národného registra darcov kostnej drene, ktorý tiež výdatne podporujeme ( ide o kampaň Máte slinu, do ktorej sa tento rok zapojili aj zamestnanci RTVS). Keďže však náš register ani zďaleka nedosahuje početnosť napr. nemeckého alebo poľského registra, väčšinou sa darcovia nájdu práve v zahraničí. ,,Darcovstvo je anonymné a až po 2 rokoch je možné požiadať o odtajnenie. A práve na našom pódiu sa 3 rodiny po prvýkrát stretnú so vzácnym človekom, vďaka ktorému ich dieťa žije. Dvaja darcovia k nám tento rok pricestujú z Nemecka, jeden je Poliak. Bývajú to skutočne emócie, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným, " hovorí exkluzívne pre Netky.sk dramaturgička programu a režisérka dokrútok Aďa Hanzelová.


,,Dôležitým poslaním večera je priniesť nádej tým, ktorí aktuálne bojujú v nemocniciach. Za tie roky sa mi už dôležitosť tohto momentu viackrát potvrdila pri nakrúcaní dokrútok - nejedna mama mi povedala, že boli v nemocnici v sterilnom boxe práve v decembri, keď sme vysielali Noc nádejí. Dieťatku bolo ťažko, zdravotná situácia bola skutočne komplikovaná, mamička bola bezradná a smutná, ale keď sledovala náš prenos Noc nádejí a videla tie úžasné vyliečené deti, povedala si, že "keď to dali oni, dáme to aj my".  A o to tu ide. O nádej. S nádejou sa bojuje ľahšie," dodáva Hanzelová.

Podľa slov vyhľadávanej a oceňovanej dramaturgičky a režisérky by slávnostný večer nemohol byť bez pekných hudobných čísel. Tento rok  galavečer bez nároku na akýkoľvek honorár podporia: Adriana Kučerová, Peter Cmorik, Zuzana Mauréry, Miro Jaroš, Michal David, Kristína, Andrea Bučko, Jozef Hollý, Štefan Štec, Cigánski diabli, Gladiator  a samozrejme, nesmie chýbať Detský a dievčenský zbor SRo pod vedením Adriana Kokoša, ktorý sa podpísal aj pod prípravu iných hudobných čísel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona