Donald Trump spustil novú komunikačnú platformu, Facebook a Twitter ho nadobro odpojil

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 06:23 • 2 min
Donald Trump spustil novú komunikačnú platformu, Facebook a Twitter ho nadobro odpojil

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump spustil novú komunikačnú platformu, na ktorej bude zverejňovať obsah „priamo z jeho stola“.

slovakia

left justify in out

Spravodajský portál BBC uviedol, že webstránka bude obsahovať tlačové správy, prostredníctvom ktorých Trump dosiaľ komunikoval po zákaze na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitteri a pozastavení činnosti na platformách Facebook a YouTube.

 

Burcoval národ, ten zaútočil na budovu Kapitolu

Stopku zverejňovať svoje príspevky dostal po tom, čo v januári burcoval jeho prívržencom, ktorí nasledne obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Na novej platforme budú môcť používatelialajkovať príspevky a tiež ich zdieľať na svojich kontách na Twitteri a Facebooku.

Trumpov poradca Jason Miller sa pôvodne vyjadril, že exprezident spustí sociálne médium, v utorok však tieto tvrdenia vyvrátil. Na Twitteri iba avizoval, že v blízkej budúcnosti verejnosti ponúknu ďalšie informácie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda

 

Webstránku údajne vytvorila spoločnosť pre digitálne služby Campaign Nucleus, ktorú založil Trumpov bývalý manažér kampane Brad Parscale. Na stránke sa už objavili príspevky, v ktorých Trump pred pár mesiacmi tvrdil, že prezidentské voľby boli zmanipulované.

 

Facebook mu účet neobnoví
Novinky o webstránke prišli krátko pred tým, ako dozorná rada Facebooku rozhodla, že Trumpa na sociálnu sieť zatiaľ nevráti. Rozhodnutie prišlo štyri mesiace po tom, ako jeho účet suspendovali pre podnecovanie k násiliu. Rozhodla o tom nezávislá dozorná rada sociálnej siete.

 

Takýmto spôsobom sa bývalého prezidenta rozhodli potrestať v súvislosti s tragickým útokom jeho priaznivcov na Kapitol zo (6. januára). Rada však zároveň Facebook skritizovala za spôsob, akým vtedy spravil toto rozhodnutie.

 

Pretrvávajúce riziko násilia vtedy podľa nich rozhodnutie ospravedlňovalo, no nebolo vraj vhodné udeliť trest „na neurčito". Facebook sa podľa rady pokúsil vyhnúť zodpovednosti, keď použil „vágny a neštandardný trest" s tým, že prípad neskôr posunul rade, aby o ňom rozhodla.


Členovia pritom súhlasili s Facebookom, že dva Trumpove príspevky z inkriminovaného dňa vážne porušili pravidlá Facebooku aj Instagramu.

 

Prečítajte si tiež: Trump sa chce vrátiť na sociálne médiá vo veľkom štýle

 

Budú rozhodovať o novom treste
Sociálna sieť však podľa nich musí do šiestich mesiacov prehodnotiť „svojvoľný trest", ktorý Trumpovi udelila 7. januára, a rozhodnúť o novom, ktorý by odrážal „vážnosť porušenia a možné budúce škody". Nový trest podľa nich musí byť „jasný, nevyhnutný a primeraný" a tiež sa musí zhodovať s pravidlami Facebooku pre vážne porušenia.

Ak by sa pritom niekedy sociálna sieť rozhodla Trumpove účty obnoviť, musela by byť schopná promptne reagovať na ďalšie porušenia.

Twitter, kde mal Trump 88 miliónov sledovateľov, zrušil jeho konto natrvalo. YouTube podľa svojich slov Trumpov účet obnoví, keď sa zníži hrozba „násilia v skutočnom svete“.

 

Súvisiaci článok: Twitter sa vysporiadal s konšpirátormi, ktorí stoja za útokom na Kapitolu. Zablokoval viac ako 70 tisíc účtov, vrátane toho Trumpovho



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies