Mesiac frankofónie na Slovensku priniesol aj prezentáciu knihy o netradičnej ceste okolo sveta

NETKY.SK • 19 Marec 2019, 18:58 • 2 min
Mesiac frankofónie na Slovensku priniesol aj prezentáciu knihy o netradičnej ceste okolo sveta

BRATISLAVA - Švajčiarska spisovateľka Rinna Gremaud prišla s veľmi zaujímavým námetom na vlastnú knihu. Vychádzala totiž z toho, že centrá miest po celom svete sa pomaly začínajú na seba podobať. Knihu autorka tento týždeň postupne predstavila už počas včerajšieho dňa na Univerzite Komenského. Po prezentácii na Fakulte aplikovaných jazykov na Ekonomickej univerzite odcestovala na východ našej krajiny, kde ju čakajú ešte prezentácie v Prešove a v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Autorka pochodila už viacero väčších miest. Preto sa jej kniha opiera o skutočnosti a nie fikciu. Keď sa prechádzala po uliciach Milána, Paríža, Bratislavy či Berlína. "Tie ulice sa podobajú na seba preto, lebo sú v nich prakticky rovnaké nákupné centrá. No nie sú to len obchody, ale ide aj o architektúru, ktorá je neraz rovnaká," uviedla. 

 

 

img

 

Vybrala sa teda na netradičnú cestu okolo sveta. Jej hlavným cieľom každého väčšieho mesta bolo nákupné centrum. Cesta trvala 23 dní a počas nej navštívila kanadský Edmonton, Peking v Číne, Kuala Lumpur v Malajzii, Dubaj a napokon Casablancu v Maroku. Cieľom bolo precestovať a preskúmať najväčšie obchodné centrá sveta. Z ciest zistila jednu veľmi zaujímavú skutočnosť. Obchodné centrá totiž neponúkajú to, čo ľudia naozaj potrebujú ale prispôsobujú sa požiadavke rentability a investíciám.

 

 

"Miestna kultúra sa jednoducho prispôsobuje svetovej ponuke namiesto toho, aby sa ponuka prispôsobovala potrebám miestnej kultúry," zhrnula autorka knihy.

 

Rinny Gremaud, ktorá sa narodila v roku 1977 žije a pracuje v Lausanne. vyštudovala ekonómiu ekonómiu so špecializáciou na ekonómiu podniku. Dlho pracovala v banke, no po čase prácu zmenila a zamestnala sa ako učiteľka. Zaujímalo ju písanie a hľadala prácu v žurnalistike. Nakoniec sa jej to aj podarilo a v rokoch 2007 až 2015 pracovala pre denník Le Temps, odkiaľ jej kroky viedli do rozhlasu Radio Télévision Suisse.

 

 

Prezentácia jej knihy Un Monde en toc (Svet z imitovaného zlata) tvorí súčasť programu v rámci Mesiaca frankofónie na Slovensku. Cieľom je rozšíriť frankofóniu na celom Slovensku: od Bratislavy, cez Nitru, Ružomberok, Banskú Bystricu, Zvolen do Prešova a Košíc. "Podujatia Mesiaca frankofónie sú určené milovníkom filmu, klasickej či popovej hudby, umeleckých výstav, ako aj literatúry, gastronómie a diskusných prednášok," upozornil Francúzsky inštitút na Slovensku na svojej webovej stránke.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Récit de voyage au cœur de la société de consommation ! Une claque, une gifle : c'est pertinent, intelligent, juste. Et malgré le sujet cynique, un vrai bonheur de lecture grâce à l'écriture de Rinny Gremaud! ♥️ "Je dois lui dire que j'écris un livre sur l'ennui. Sur la répétition, le déjà-vu, la copie, les bégaiements du paysage construit, le monde en toc qui se rétrécit, et la disparition du voyage romantique, cette invention européenne. Lui dire que j'écris un livre pour constater que tout est pareil désormais, indifférent, uniforme, lissé par ce que l'on nomme les 'best practices', la mondialisation des managers, des ressources humaines toutes issues des mêmes moules, détentrices des mêmes MBA, que capitalistes et gouvernements consultent ponctuellement, pour un mandat, un audit, un rapport de 'benchmarck', en vue par exemple de l'édification d'un mall ou d'un aéroport. Je dois lui dire que j'écris un livre sur la fabrique de la monotonie qui modèle les villes et nous anesthésie tous, classes moyennes consommatrices de tous les pays." Vite, courez chez votre libraire pour découvrir la suite. (N'allez pas sur Amazon, c'est nul) #unmondeentoc #rinnygremaud #lavieenlettres #lirepenserresister #lisezdeslivres #nonfiction #journalismelitteraire #bookstagram #livrestagram #instalivre #instabook #seuil

Príspevok, ktorý zdieľa La vie en lettres (@aurelie.cauchie),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies