Rakúske mzdy pre českých vodičov povedú k zdraženiu zájazdov

NETKY.SK • 7 Február 2017, 08:36 • 2 min
Rakúske mzdy pre českých vodičov povedú k zdraženiu zájazdov

PRAHA - Rozhodnutie Rakúska zaviesť minimálnu mzdu aj pre zahraničných dopravcov by mohlo zvýšiť ceny českých zájazdov. Dopravcovia totiž nechcú šoférom dorovnávať mzdu na rakúsku úroveň zo svojho. Doplatiť by ju tak museli klienti cestovných kancelárií.

slovakia

left justify in out

Do Rakúska každoročne mieri množstvo autobusových zájazdov z Česka. Ak rakúski kontrolóri budú postupovať dôsledne, Česi si za výlety na hory budú musieť priplatiť.

 

"Týka sa nás to a bude sa to týkať aj cien zájazdov. Určite to nebudeme pokrývať z vlastných nákladov, dopadne to na koncového klienta," povedal riaditeľ dopravy spoločnosti Vega Tour Vladimír Adamec. Firma patrí medzi najväčších zájazdových dopravcov v Česku. Jej autobusy využíva napríklad líder trhu lyžiarskych zájazdov Nev-Dama.

 

Starosti má aj Čedok. Pripojil sa preto k Spoločenstvu autodopravcov Čiech a Moravy a s pomocou europoslankyne Michaely Šojdrovej chce presadiť zmenu na únijnej úrovni. "Podľa nás je to ochranárske opatrenie, ktoré by do budúcnosti mohlo mať vplyv ako na cenu prepravy, tak na ceny zájazdov," povedal šéf výjazdovej turistiky Čedoku Radek Matějček.

 

Úplne jasne to uviedlo združenie dopravcov Česmad Bohemia. "Nezostáva nič iné, len sa pripraviť na zvýšenie cien u všetkých autobusových zájazdov, či je to k moru, za poznaním, či na hory," uviedol hovorca združenia Martin Felix.

Za nemiestny protekcionizmus považuje krok Rakúska a ďalších krajín aj výkonná riaditeľka Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tereza Picková. Scenár zdraženia zájazdov síce považuje za predčasný, obavy však neskrýva. Ako uviedla, "dodržiavanie by bolo spojené s neúmernou administratívnou záťažou".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies