Rakovinu pľúc diagnostikujú každý rok asi 2500 Slovákom

NETKY.SK • 11 November 2015, 07:44 • 2 min
Rakovinu pľúc diagnostikujú každý rok asi 2500 Slovákom

BRATISLAVA - Každoročne diagnostikujú na Slovensku viac ako 2500 nových prípadov rakoviny pľúc. Väčšina pacientov je však diagnostikovaná v pokročilých štádiách. Upozornili dnes na to lekári, november je totiž mesiac povedomia o tomto ochorení.

slovakia

left justify in out

"Karcinóm pľúc môže postihnúť muža aj ženu, fajčiara aj nefajčiara," povedal onkológ Peter Beržinec. Hoci tento druh rakoviny postihuje častejšie mužov, čoraz viac sa týka i žien. "Navyše pribúdajú pacienti nižších vekových skupín. A hoci nie všetci, ale väčšina tých, ktorí ochoreli na túto diagnózu, bola v kontakte s tabakom," uviedol. Najúčinnejšou prevenciou je podľa neho nefajčiť, aktívne ani pasívne.

 

Zákernosť rakoviny pľúc je podľa onkológa najmä v tom, že až štvrtina prípadov sa v počiatočnom období nijako neprejavuje. V pľúcach totiž nie sú nervy, ktoré by viedli bolesť. Aj preto príznaky ako kašeľ, dýchavičnosť, bolesť na hrudi či vykašliavanie krvi prichádzajú v štádiu, keď už karcinóm prerastá do okolia. Pri neskorších štádiách je nevyhnutné podstúpiť náročnú chirurgickú a onkologickú liečbu.

 

"Nie vždy je však na vine len samotný pacient prichádzajúci do ambulancie neskoro," zhodnotila Anna Valachová, zakladateľka a správkyňa Nadácie na pomoc onkologickým pacientom. Určovanie správnej diagnózy či čakanie na liečbu trvá podľa jej slov niekedy dlho. Chýba tiež počítačové prepojenie medzi jednotlivými odborníkmi.

 

Verejnosť si môže dať v najbližších dňoch v niektorých mestách bezplatne odmerať vitálnu kapacitu pľúc. Túto akciu podporuje aj občianske združenie Druhý dych. To počas pracovných dní v čase od 11.00 do 14.00 h prevádzkuje bezplatnú infolinku, na ktorej sú pneumológovia k dispozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies