Raketoplán Discovey odštartoval na svoju poslednú vesmírnu misiu

NETKY.SK • 25 Február 2011, 08:14 • 2 min
Raketoplán Discovey odštartoval na svoju poslednú vesmírnu misiu

Raketoplán Discovey odštartoval na svoju poslednú vesmírnu misiu

slovakia

left justify in out

img

Raketoplán Discovery odštartoval dnes z Kennedyho vesmírneho centra na Floride na svoju poslednú misiu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).
      Discovery so šesťčlennou posádkou odštartoval na svoju 11 dní trvajúcu vesmírnu cestu o 16.50 h miestneho času (22.50 SEČ)z Mysu Canaveral.
      Raketoplán vezie na ISS množstvo príslušenstva vrátane 150-kilogramového humanoidného robota Robonaut-2, ktorý sa stane prvým humanoidom vo vesmíre. Cieľom vyslania robota je zistiť, ako sa bude správať v bezváhovom stave.
      Discovery má už nalietaných takmer 230 miliónov kilometrov, teda viac, než ktorákoľvek opakovane použiteľná vesmírna loď.
      Posádku Discovery tvorí šesť skúsených astronautov. Jeden z nich však prišiel do tímu len pred mesiacom. Pôvodne mal letieť Timothy Kopra, ale keďže utrpel zranenia pri nehode na bicykli, musel ho nahradiť Stephen Bowen.
      Raketoplán Discovery poputuje po návrate zo svojho 39. letu do múzea. Pravdepodobne sa stane exponátom múzea letectva a kozmonautiky vo Washingtone.
      Po Discovery by sa mal 19. apríla vydať na svoj posledný let aj raketoplán Endeavour. Ešte raz by mal 28. júna vzlietnuť aj pôvodne definitívne odstavený raketoplán Atlantis - zatiaľ však nie je zabezpečené finančné pokrytie tohto letu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies