Raketa firmy SpaceX odštartovala k ISS. Na jej palube sú traja Američania a Rus

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 08:45 • 2 min
Raketa firmy SpaceX odštartovala k ISS. Na jej palube sú traja Američania a Rus

Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX a kapsula Dragon so štvorčlennou posádkou vyrazila na misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Posádka by sa mala dostať k ISS v utorok (5. 3. 2024).

slovakia

left justify in out

Raketa americkej spoločnosti SpaceX s troma americkými astronautmi a ruským kozmonautom odštartovala v noci na pondelok (4. 3.) k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Nosná raketa Falcon vzlietla z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 22.53 h miestneho času (4.53 SEČ).

Na jej palube sú traja astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová a kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Grebenkin.

Posádka by sa mala dostať k ISS v utorok, na stanici nahradí astronautov z USA, Dánska, Japonska a Ruska.

Štart rakety Falcon sa mal pôvodne uskutočniť 1. marca, no bol odložený pre nepriaznivé počasie. V nedeľu večer takmer došlo k ďalšiemu odkladu, keďže v tesnení kapsule firmy SpaceX bola nájdená malá trhlina, ktorá však nakoniec misiu Crew-8 neohrozila.

 

ISS stále spája Rusko a Ameriku

Táto posádka strávi na ISS približne šesť mesiacov. Bude tam vykonávať rôzne experimenty vrátane použitia kmeňových buniek na vytvorenie organoidov - umelo pestovaných más buniek pripomínajúcich orgány - na štúdium degeneratívnych chorôb.

Využije na to prostredie mikrogravitácie na umožnenie trojrozmerného rastu buniek. Takýto trojrozmerný rast na Zemi nie je možný.

Po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 zostáva vesmír ojedinelou oblasťou spolupráce medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V júli 2022 Roskosmos a NASA podpísali v rámci programu ISS dohodu o krížových letoch troch ruských kozmonautov na americkej pilotovanej lodi Crew Dragon a troch amerických astronautov na ruskej pilotovanej lodi Sojuz MS v rokoch 2022-24.

V decembri 2023 Roskosmos oznámil predĺženie dohody s NASA do roku 2025. Výkonný riaditeľ Roskosmosu pre programy s posádkou, Sergej Krikalev, uviedol, že dodatočná dohoda zahŕňa ďalšie dva krížové lety na ISS do roku 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / AP, iMeteo.sk, Foto: SpaceX
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies