Raketa Falcon 9 od SpaceX odštartovala s menšími problémami, na ISS má doraziť v utorok ráno

NETKY.SK • 16 November 2020, 12:30 • 2 min
Raketa Falcon 9 od SpaceX odštartovala s menšími problémami, na ISS má doraziť v utorok ráno

FLORIDA – Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride z nedele na pondelok odštartovala raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX.

slovakia

left justify in out

Na palube vesmírnej lode Crew Dragon sa nachádzajú štyria astronauti, ktorí by po 27 hodinovom lete mali doraziť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

 

Štart bol pôvodne naplánovaný na sobotu miestneho času, pre nepriaznivé počasie ho však museli odložiť. Posádku tvoria štyria astronauti NASA Shannon Walkerová, Victor Glover a Michael Hopkins a ich kolega z japonskej kozmickej agentúry JAXA Soiči Noguči.

 

img

 

Prečítajte si tiež: SpaceX odložil spustenie novej konštelácie satelitov Starlink

 

Štart sa nezaobišiel bez menších problémov

Prílet na ISS sa odhaduje na utorok, približne o 05:00 hodine SEČ. Misia je vôbec prvou plnohodnotnou misiou vesmírneho plavidla vo vlastníctve súkromnej spoločnosti, na ktorej sa NASA podieľa. Posádka by mala na vesmírnej stanici zotrvať päť až šesť mesiacov.

 

Približne dve hodiny pred štartom došlo k úniku vzduchu v kabíne, čo spôsobilo výrazný pokles tlaku. Technikom sa však podarilo problém vyriešiť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vo vesmíre je už trinásta várka Muskových kontroverzných Starlinkov

 

Donald Trump si už pripísal zásluhy

Miliardár a zakladateľ spoločnosti SpaceX Elon Musk sa pre mierny priebeh ochorenia COVID-19 nezúčastnil na štarte z Kennedyho vesmírneho strediska. Zastupovala ho riaditeľka spoločnosti Gwynne Shotwell.

 

img

 

K úspechu SpaceX sa na sociálnej sieti Twitter vyjadril aj americký prezident Donald Trump. Uviedol, že pred tým ako nastúpil do Bieleho domu sa programy NASA blížili ku katastrofe, ktorú odvrátila práve jeho administratíva.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona