Radičová sa zaviazala k trasparentnosti ohľadne Mochoviec

NETKY.SK • 28 September 2010, 12:22 • 2 min
Radičová sa zaviazala k trasparentnosti ohľadne Mochoviec

Radičová sa zaviazala k trasparentnosti ohľadne Mochoviec

slovakia

left justify in out

Nielen Rakúsko, ale aj Slovensko chce pre jadrovú elektráreň Mochovce nadpriemernú bezpečnosť. V rozhovore pre dnešné vydanie rakúskeho denníka Kurier to povedala slovenská premiérka Iveta Radičová.
      Zároveň pripomenula, že rakúskemu kancelárovi Wernerovi Faymannovi prisľúbila plnú transparentnosť ohľadne dokončenia Mochoviec. "Inak sú naše vzťahy s Rakúskom veľmi dobré, nie je veľa oblastí, v ktorých so svojimi rakúskymi partnermi nezdieľame spoločný názor," dodala Radičová.
      Na otázku, ako chce riešiť pretrvávajúce konflikty s Maďarskom týkajúce sa maďarskej menšiny premiérka  odpovedala: "Niektorí politici minulej vlády sa podieľali na podnecovaní nenávisti, extrémizmu a nacionalizmu na Slovensku. Ja som s maďarským premiérom Viktorom Orbánom viedla otvorený a priateľský rozhovor. Dohodli sme sa, že takýmito citlivými otázkami sa budú zaoberať zmiešané slovensko-maďarské grémiá".
      Podľa Radičovej sa pracuje aj na zmene jazykového zákona prijatého za minulej vlády. Jej vláda plánuje v rámci boja proti výraznému rastu nezamestnanosti zmenu v oblasti pracovného práva, aby sa vytvorili flexibilnejšie pracovné zmluvy.
      V súvislosti s plánovanými prísnymi úspornými opatreniami Radičová uviedla, že vláda "vyberá opatrenia na stabilizovanie rozpočtu tak, aby nimi neboli zaťažení občania". "Nemôžeme od nich očakávať, aby si opäť museli uťahovať opasky. Preto sme sa rozhodli zvýšiť DPH zo súčasných 19 na 20 percent. Občania si toto zvýšenie sotva všimnú," dodala. Experti sa podľa nej zhodli, že s ohľadom na súčasný alarmujúci rozpočtový deficit ide skôr o opatrný krok a slovenské hospodárstvo by mohlo uniesť väčšiu záťaž.
      "Občanov chceme vyzvať, aby hľadali možnosti, ako ušetriť verejné prostriedky - budú mať možnosť prostredníctvom internetu upozorniť na konkrétne prípady mrhania," upozornila ďalej Radičová.
      Na otázku o plánoch na boj proti korupcii Radičová odpovedala, že vláda chce všetky zmluvy týkajúce sa verejných prostriedkov zverejniť na internete.      
      Jej kabinet sa plánuje zbaviť zbytočnej byrokracie. "Utápame podnikateľov v nezmyselných požiadavkách, licenciách a povoleniach," podotkla slovenská premiérka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies