Radí majiteľom, ako na zimu zabezpečiť svoje chaty

NETKY.SK • 27 Október 2013, 11:47 • 2 min
Radí majiteľom, ako na zimu zabezpečiť svoje chaty

BRATISLAVA - Rekreačné zariadenia sú počas jesenných a zimných mesiacov prakticky bez dozoru.

slovakia

left justify in out

Polícia odporúča majiteľom niekoľko možností, ako môžu na zimu zabezpečiť svoje chaty pred krádežou. Dôvodom vniknutia zlodejov je, že s nástupom chladnejšieho počasia zostávajú rekreačné chaty počas jesenných a zimných mesiacov prakticky bez dozoru. Ako agentúru SITA informovala bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová, vlámaniu do chát sa nedá vždy zabrániť aj napriek tomu, že polícia aj v tomto období chatárske a záhradkárske oblasti monitoruje.

Polícia ponúka majiteľom chát viaceré rady, ako si chatu zabezpečiť pred zlodejmi. Jednou je možnosť pripojiť sa na pult centrálnej ochrany. Napojenie je účinné, no len v tom prípade, ak je objekt umiestnený do 15 minút od objektu PZ alebo centra bezpečnostnej služby, na ktorý je chata napojená. Veľmi účinným prostriedkom ochrany je takisto zvukový alarm. Ten je vhodné kombinovať s prenosom signálu o narušení do mobilov, pričom v priebehu niekoľkých sekúnd zvonenie mobilu oznámi pokus o vykradnutie. Potrebné je zamerať sa pri ochrane objektu na okná, dvere, prechody z garáží a prístavieb. Pri odchode by si mali majitelia starostlivo pozamykať dvere a pozatvárať okná aj okenice. Účinné sú aj mreže a bezpečnostné fólie na okná a balkóny. "Pri opustení chaty nezabudnite schovať akékoľvek nástroje a predmety, ktoré by mohli zlodejovi uľahčiť prácu, ide napríklad o rebrík či iné náradie," upozornila Považanová. Ľudia by nikdy nemali nechávať kľúče pod rohožkou či v kvetináči, pretože to sú prvé miesta, kde zlodeji hľadajú. Počas dlhodobejšej neprítomnosti by nemali nechávať cenné predmety, elektroniku, bicykle alebo drahé náradie v chate. Pokiaľ je to možné, je dobré chatu pravidelne kontrolovať aspoň raz mesačne, ideálne aj častejšie. Ak to zlodej uvidí, nebude riskovať, že bude pristihnutý pri čine.

Polícia vyzýva ľudí, aby prípadné vlámanie ihneď ohlásili na polícii, pretože každá stratená minúta sťažuje možnosť nájsť páchateľa. "Po vlámaní, pokiaľ je to možné, nedotýkajte sa vecí, ktorých sa mohol dotýkať páchateľ, sťažíte tým možnosť zaistiť dôležité stopy," uzavrela Považanová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies