R. Sulík rozhodne o voľbe šéfa GP po prečítaní rozsudku ÚS SR

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 12:04 • 2 min
R. Sulík rozhodne o voľbe šéfa GP po prečítaní rozsudku ÚS SR

R. Sulík rozhodne o voľbe šéfa GP po prečítaní rozsudku ÚS SR

slovakia

left justify in out

img

Predseda parlamentu a SaS Richard Sulík rozhodne o voľbe generálneho prokurátora po tom, ako si preštuduje rozhodnutie Ústavného súdu SR. "Ústavný súd rozhodol, tak voľba bude zopakovaná. O podrobnostiach budem informovať po tom, čo si prečítam rozsudok," povedal dnes Sulík na tlačovej konferencii SaS.
      Na otázku, či to bude pre koalíciu problém, Sulík odpovedal, že problémy sú na to, aby sa riešili. "Uvidíme, ako veľký to bude problém, v čom bude spočívať a potom budeme hľadať riešenie," uviedol. Sulík nechce špekulovať o tom, či budú o post šéfa prokurátorov opäť bojovať koaličný nominant Jozef Čentéš a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. "Uvidíme, čo sa naozaj stane," poznamenal.
      O tom, že voľba generálneho prokurátora (GP) sa bude opakovať, rozhodol dnes senát Ústavného súdu (ÚS) SR. Podľa nálezu boli porušené práva kandidáta na GP Dobroslava Trnku.
      ÚS v odôvodnení uvádza, že NR SR extrémne a teda ústavnoprávne neudržateľným spôsobom zasiahla do ústavného princípu tajného hlasovania a to tým, že ho počas volieb GP v decembri 2010 nedostatočne zabezpečila a negarantovala jeho ústavne komfortný priebeh. "Ústavnoprávna zodpovednosť NR SR v okolnostiach danej veci nespočíva v priamom zasahovaní do priebehu tajného hlasovania, ale v nedodržaní jej pozitívnej povinnosti zabezpečiť a garantovať priebeh tajného hlasovania ústavne komfortným spôsobom," uvádza sa v zdôvodnení.
      Predseda senátu ÚS Peter Brňák zdôraznil, že dodržiavanie princípu tajného hlasovania, teda skutočnosti, že nikto nemôže zistiť, ako jednotliví hlasujúci hlasovali, je povinnosťou, nie právom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies