R. SULÍK: Namiesto možnej pomoci Írsku by si SR mohla znížiť daň z príjmu na 17%

NETKY.SK • 18 November 2010, 08:40 • 2 min
R. SULÍK: Namiesto možnej pomoci Írsku by si SR mohla znížiť daň z príjmu na 17%

R. SULÍK: Namiesto možnej pomoci Írsku by si SR mohla znížiť daň z príjmu na 17%

slovakia

left justify in out

img

Daň z príjmu by sa na Slovensku mohla znížiť o 2 percentuálne body na 17 %, a to namiesto možnej pomoci pre Írsko, ktorá vyplýva zo záväzku účasti SR v eurovale. "Tých 300 miliónov eur, to je napríklad 2 % dane z príjmu, mohli sme mať napríklad nie 19-%, ale 17-% daň z príjmu," konštatoval dnes pre novinárov predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).
Situáciu v Írsku aktuálne preskúma Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond, momentálne však o pomoc nepožiadalo. "Ja som tomu veľmi rád, pretože si myslím, že Írsko je iný prípad ako Grécko. Írsko ma špecifický problém s bankami, ktorý vznikol aj veľkou prepojenosťou s americkou ekonomikou, aj tým, že si nabrali príliš veľa zdrojov na financovanie realitného boomu," podotkol šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
Ak by však k ochrane Írska došlo, Slovensko by muselo poskytnúť záruku v objeme 300 miliónov eur, ale nie hneď priamo peniaze. "Samotné plnenie je vtedy, keď sa ukáže, že Írsko si samo svoje záväzky plniť nedokáže," vysvetlil Mikloš.
"Sme v zmluvnom záväzku, čiže asi budeme musieť zaplatiť," dodal Sulík. Za túto sumu by mohol byť okrem nižšej dane zrekonštruovaný aj napríklad bratislavský hrad. "Mohol byť dostavaný, úplne luxusne, desaťkrát mohol byť dostavaný za tú sumu, to si treba uvedomiť," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies