R. Kaliňák: Strategické zákazky nie sú témou, nebude ich veľa

NETKY.SK • 24 September 2012, 06:28 • 2 min
R. Kaliňák: Strategické zákazky nie sú témou, nebude ich veľa

R. Kaliňák Strategické zákazky nie sú témou, nebude ich veľa - Politika Zavedenie takzvaných strategických zákaziek do pripravovaných nových pravidiel verejného obstarávania nie je dôležitou témou a všetky otázky okolo tohto sporného bodu sa upravia v pri

slovakia

left justify in out

img

Zavedenie takzvaných strategických zákaziek do pripravovaných nových pravidiel verejného obstarávania nie je dôležitou témou a všetky otázky okolo tohto sporného bodu sa upravia v priebehu nasledujúceho mesiaca, kedy sa ešte bude o novele z dielne ministerstva vnútra diskutovať. Myslí si to šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer-SD).
      "Vôbec nejde o každú zákazku nad 10 miliónov eur, bude ich naozaj veľmi málo, maximálne tri-štyri do roka. Cieľom bolo vtiahnuť do súťaže to, čo sa predtým nesúťažilo," priblížil v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) O 5 minút 12 minister s tým, že ide napríklad o veľké projekty, vytvárané v minulosti na základe medzinárodných zmlúv.
      Podstatnejšie na nových pravidlách bude podľa Kaliňáka to, že zrýchľujú obstarávanie, zmenšujú priestor pre špekulantov a zároveň zväčšujú priestor pre poctivé firmy. "Od vyhlásenia podmienok až po zaplatenie poslednej faktúry budú všetky veci online na internete. Mnoho vecí bude automatizovaných a nebude tak možné podvádzať," avizoval. Každý vrátane opozície tak podľa neho bude môcť podrobne vidieť do obstarávaní, okamžite nájsť chybu a odhaliť jej vinníka.
      Opozičný poslanec Igor Matovič (OĽaNO) nesúhlasí s tým, že by úprava strategických zákaziek nebola dôležitá a podľa vlastných slov ju považuje za "vtip v tomto zákone". "Povedať, že pri všetkom, čo bude nad 10 miliónov eur, teda všetky tie drahé obstarávania, kde boli doteraz v histórii najväčšie prúsery, všetky mýtne, nástenkové, emisné tendre, vláda rozhodne, kto súťažiť môže a kto nie, to mi pripadá scestné," upozornil.
      Zároveň pripustil, že v pripravovanej novele sa nájdu aj dobré veci. Ministra vnútra však vyzval, aby sa pri jej tvorbe vyhol negatívnym zmenám. "Aby sa nevytvárali nejaké cestičky na to, aby sa mohol niekto dostať k zákazke, ku ktorej sa v súčasnosti nevie dostať," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies