Kto získal titul českého Vtáka roku?

NETKY.SK • 5 Január 2022, 08:43 • 2 min
Kto získal titul českého Vtáka roku?

PRAHA - Českí ornitológovia udeľujú titul obvykle druhom, ktoré verejnosť pozná zo svojho okolia. Tento rok ho získala zelienka obyčajná, ktorú môžu ľudia vidieť po celý rok.

slovakia

left justify in out

Počas uplynulých desiatich rokov zmizli v Česku dve tretiny týchto malých spevavcov. Môže za to choroba, ktorá postihuje nielen ich, ale aj ďalšie vtáky z čeľade pinkovitých. Česká spoločnosť ornitologická (ČSO) to v utorok uviedla v tlačovej správe, z ktorej cituje server Českého rozhlasu. Udelenie titulu má podľa ČSO upozorniť na to, že vtáky, ktoré považujeme za všadeprítomné, nemusia byť bežné navždy.

 

img

 

„Zelienka obýva otvorenú poľnohospodársku krajinu s poľami, sadmi a pásmami krovín, ale žije aj v ľudských sídlach vrátane najväčších miest, kde vyhľadáva záhrady a parky,“ uviedol riaditeľ ČSO Zdeněk Vermouzek.

 

Prečítajte si tiež: Vo Francúzsku klesá počet fariem

 

Ľudia ju spoznajú okrem iného podľa jej hlasného zvonivého hlasu. „Pripomína zvonenie malého zvončeka, prípadne elektrického domového zvončeka,“ priblížil Vermouzek. V češtine má vták roka 2022 názov zvonek zelený.

 

 

Počet zelienok obyčajných však v ostatných rokoch prudko klesá. „Za uplynulých desať rokov sme prišli o dve tretiny populácie zelienok. Hlavnou príčinou je vážna vtáčia choroba trichomonóza,“ vysvetlili českí ornitológovia. Z tohto dôvodu je zelienka jedným z najrýchlejšie ubúdajúcich vtáčích druhovZmysluplná liečba voľne žijúcich vtákov s touto chorobou nie je podľa ornitológov možná. Nákaza nie je na človeka prenosná.

 

Možno vás zaujme: Máme novú prírodnú rezerváciu Pralesy SR

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies