Pycovi sa pri varení pozerali pod ruky návštevníci Europy

NETKY.SK • 21 November 2014, 18:42 • 2 min
Pycovi sa pri varení pozerali pod ruky návštevníci Europy

BANSKÁ BYSTRICA - Kulinárske umenie televízneho a rozhlasového moderátora Martina Rauscha, známeho skôr pod prezývkou Pyco, si naživo mohli vychutnať Banskobystričania, ktorí vo štvrtok (20.11.) prišli do nákupného centra Europa. Vyše trojhodinová akcia plná varenia a ochutnávok potešila nejedného gurmána, najmä vegetariánov.

slovakia

left justify in out

Pyco od roku 2012 učí Slovákov variť zdravo, a hlavne bezmäsito. Ako o sebe prezradil, rád varí, ale aj rád je. Jeho prax naberá na kvalite už vyše 15 rokov. Pred dvomi rokmi vydal úspešný knižný debut Moje jedlo, ktorý pôvodne mal byť len originálnym darom pre priateľov. Nakoniec sa z neho stala súčasť kuchyne priaznivcov dobrého jedla a zdravej výživy.
     

V týchto dňoch prišla na trh jeho druhá kniha vegetariánskych receptov pod názvom Moje jedlo 2. Pyco, ktorý je absolventom hotelovej akadémie, niektoré z nich uvaril priamo pred očami návštevníkov nákupného centra. To rozvoniavalo ľahkými a zdravými jedlami až do večera. Ľudia mu pozerali pod ruky, tí šikovnejší využili nutné pauzy pri varení a dávali si podpisovať knihu alebo sa s ním fotili.
     

"Je to trošku stres a nerobím to rád, priznám sa, iba výnimočne, ako napríklad v Banskej Bystrici. Vo mne to zabíja to, čo mám na varení rád, a to je domáca pohoda, keď si môžem tancovať, spievať a nohou, rukou chytať skrinky, kde viem, aké mám náradie. Tu je to improvizované, radšej som v prirodzenom prostredí a to je vždy doma," reagoval Pyco na otázku TASR, či mu pri varení neprekážajú davy ľudí stojace pri sporáku, aby videli, ako varí. Za tri hodiny uvaril tri jedlá. Posledným bola pohánka s bryndzou.
     

Návštevníkov si získala moderátorova obľúbená karotkari -nátierka z opečenej mrkvy, s koriandrom a jogurtom. "Pôvodne vôbec nemala byť v knihe receptov, čírou náhodou som ju dal ochutnať priateľom, veľmi im chutila a pýtali sa na ňu. Tak je v knihe. Urobil som ju aj tu a nič nezostalo, čiže chutila," dodal s úsmevom Pyco. Ako zdôraznil, jeho cieľom nie je meniť životný štýl ľudí, iba spestriť to, čo majú na tanieri.
     

Spoločnosť pri varení mu robila Silvia Horecká Plešková, známa odborníčka na makrobiotiku, ktorá sa zaoberá výskumom vývoja našej výživy, štúdiom rôznych populácií, u ktorých sa snaží identifikovať kľúčové prvky, ktoré stoja za ich zdravím, šťastím a dlhovekosťou.
     

Podľa produkčnej z agentúry Mana Niny Novotnej v Banskej Bystrici a okolí bol problém zohnať všetky suroviny. Citrónovú trávu ani nedostala. "Všetky suroviny museli byť čerstvé a najlepšie všetko bio. Okrem citrónovej trávy nebolo ľahké kúpiť ani sépie. Pani Horecká si niektoré suroviny musela doniesť sama, ako napríklad čerstvú kurkumu. Myslím, že akcia sa nám vydarila," uviedla Novotná.
     

"Od začiatku roka robíme v Europe ekologické akcie, mali sme ich okolo 20 a aj toto varenie je súčasťou ekoprojektu, v ktorom chceme pokračovať aj na budúci rok," konštatovala Michaela Podolcová, marketing - koordinátor banskobystrickej Europy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies