Putin tvrdí, že nechce opakovanie sporov za plyn z minulých rokov

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 16:57 • 2 min
Putin tvrdí, že nechce opakovanie sporov za plyn z minulých rokov

MOSKVA/KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že nemá záujem o zopakovanie plynového konfliktu, k akému došlo medzi Ruskom a Ukrajinou v minulých rokoch, no upozornil, že Kyjev má v súčasnosti predplatené dodávky len na dva dni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rusko a Ukrajina sa do sporov za dodávky a ceny plynu dostali v predchádzajúcich rokoch dvakrát, v roku 2006 a 2009. Ich spory, ktoré viedli k zastaveniu dodávok plynu na Ukrajinu, však pocítili aj mnohé štáty v strednej Európe, keďže veľký objem ruského plynu dodávaného do Európy prechádza práve cez ukrajinské tranzitné siete.
     

Najnovšie Rusi odstavili Ukrajinu od plynu v polovici júna minulého roka, pričom ako dôvod uviedli dlhy Kyjeva za predchádzajúce dodávky. Ukrajina zasa poukazovala na nespravodlivé ceny za plyn, omnoho vyššie, než platia Rusom iné európske krajiny.
     

Koncom októbra sa oba štáty za podpory Európskej únie dohodli na takzvanom zimnom balíku, v rámci ktorého ruský plynárenský koncern Gazprom dodáva Ukrajine za zvýhodnenú cenu plyn do konca marca. Podmienkou sú však platby vopred.
     

"V súčasnosti majú predplatené dodávky plynu na dva dni," uviedol Putin na zasadnutí ruskej vlády s tým, že požiada premiéra a vedenie Gazpromu, aby tejto otázke venovali väčšiu pozornosť, pretože nikto nemá záujem na podobnom konflikte, k akým došlo v minulých rokoch. "Sme pripravení plniť si svoje kontraktačné záväzky v plnej miere, ale len pod podmienkou, že sa budú realizovať aj preddavkové platby," dodal Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies