Putin sa v Tadžikistane stretne s iránskym prezidentom

NETKY.SK • 11 September 2014, 13:37 • 2 min
Putin sa v Tadžikistane stretne s iránskym prezidentom

DUŠANBE - Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok stretne so svojím iránskym náprotivkom Hassanom Rúhaním. Podľa stredajších informácií Kremľa sa tak stane počas summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v Tadžikistane.

slovakia

left justify in out

Lídri spriatelených krajín budú hovoriť o hospodárskej a obchodnej spolupráci. Témou by mala byť aj dlho pripravovaná dohoda o výmene iránskej ropy za ruské obilie, ktorými chcú Moskva a Teherán znížiť negatívne dopady medzinárodných sankcií uvalených na ich hospodárstva. Putin a Rúhaní budú podľa Moskvy hovoriť aj o prehlbovaní ďalšej spolupráce v jadrovej energetike, finalizácii dohody o vybudovaní ďalších reaktorov či situácii v Iraku a Sýrii.

 

Rusko je blízkym spojencom Iránu, vzájomné dobré vzťahy pretrvali ešte z čias niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Rusko Iráncom pomáha najmä s rozvojom v oblasti jadrovej energetiky. Zhodujú sa aj v oblasti diplomacie, ako je napríklad podpora sýrskeho režimu prezidenta Baššára al-Asada či tvrdej kritike vplyvu USA na dianie vo svete. Irán je pozorovateľskou krajinou Šanghajskej organizácie pre spoluprácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies