Putin podpísal zákon uľahčujúci obyvateľom bývalého ZSSR získať ruské občianstvo

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 13:00 • 2 min
Putin podpísal zákon uľahčujúci obyvateľom bývalého ZSSR získať ruské občianstvo

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes zákon o zjednodušenom získaní ruského občianstva. Vzťahuje sa na ľudí, ktorí plynule hovoria po rusky a žijú - alebo žili na území Sovietskeho zväzu či cárskeho Ruska - v rámci hraníc súčasnej Ruskej federácie. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto zákona bude musieť cudzieho štátneho príslušníka alebo jedinca bez štátnej príslušnosti na to, aby bol uznaný za osobu s rodným jazykom ruským, vypočuť špeciálna komisia.
     

Uchádzač musí preukázať, že po rusky hovorí plynule a ruštinu používa každodenne tak v domácnosti, ako aj pri iných druhoch komunikácie.
     

Ľudia s rodičmi alebo starými rodičmi, ktorí "žijú alebo predtým žili na území Sovietskeho zväzu alebo cárskeho Ruska v rámci hraníc súčasnej Ruskej federácie", ako je stanovené v zákone, sa o pohovor budú takisto môcť uchádzať.
     

"Aby sa takýmto ľuďom poskytli priaznivé predpoklady na získanie ruského občianstva, sú zavedené určité uľahčujúce podmienky pre prijatie do Ruskej federácie, ako aj nové pravidlá na predĺženie ich dočasného pobytu v Ruskej federácii i zjednodušená procedúra na získanie povolenia na pobyt," vysvetľuje dokument.
     

Aby sa tento systém nezneužíval, povolenie na pobyt bude zrušené, ak cudzinci nepodajú žiadosť o ruské občianstvo v priebehu dvoch rokov od získania pobytu, poznamenáva RIA Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies