Putin zablahoželal Lukašenkovi k víťazstvu vo voľbách a prisľúbil mu obrovskú pôžičku

NETKY.SK • 14 September 2020, 17:39 • 2 min
Putin zablahoželal Lukašenkovi k víťazstvu vo voľbách a prisľúbil mu obrovskú pôžičku

SOČI - V pondelok (14. septembra) sa stretli prezidenti Ruska a Bieloruska. Vladimir Putin prisľúbil bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi pôžičku vo výške 1,5 miliardy amerických dolárov.

slovakia

left justify in out

Putin tiež počas rokovania zdôraznil, že Bielorusi si musia nezávisle vyriešiť situáciu, v ktorej sa aktuálne krajina nachádza. Narážal pritom na masové protesty Bielorusov po prezidentských voľbách.

 

Žiadne zahraničné zasahovanie

Ruský prezident Vladimir Putin začal schôdzu opätovnou gratuláciou Lukašenkovi k víťazstvu v prezidentských voľbách.

 

"Som rád, že mám príležitosť urobiť to osobne. Chcel by som vám popriať všetko dobré a veľa úspechov," uviedol ruský prezident na stretnutí s Lukašenkom. Putin ďalej zdôraznil, že Bielorusi by si mali situáciu vyriešiť sami, bez vonkajšieho tlaku ostatných krajín. 

 

"Dobre poznáte našu pozíciu. Sme za to, aby si samotní Bielorusi bez nátlaku zvonku, v pokojnom režime založenom na vzájomnom dialógu, vyriešili túto situáciu a dospeli k spoločnému riešeniu," načrtol postoj Ruska.

 

Putin koncom augusta avizoval, že Rusko vytvorilo na pomoc bieloruskému prezidentovi záložné policajné síly. Títo dôstojníci sú v prípade potreby pripravení vyraziť do Bieloruska, aby pomohli miestnym úradom potlačiť nepokoje.

 

Pôžička Bielorusku

"Dohodli sme sa, že Rusko v tejto zložitej chvíli poskytne Bielorusku štátnu pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov a túto dohodu si splníme," uviedol ruský prezident.

 

Lukašenko poďakoval Putinovi za podporu a poznamenal, že "len v núdzi poznáš priateľa". "Konali ste veľmi slušne a ľudsky, podporovali ste nás v tomto povolebnom čase," okomentoval stretnutie Lukašenko.

 

Vladimir Putin poznamenal, že je nie náhodou, že spomenul poskytnutie informácií o pôžičke pre Bielorusko. Vyjadril tak nádej, že to bude pozitívna správa pre finančné trhy.

 

img

 

Faktom ostáva, že hodnota ruského rubľu v dôsledku protestov v Bielorusku poklesla. Za znížením hodnoty ruskej meny, ktoré trvá už niekoľko týždňov je aj údajná otrava lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.

 

Zahraničný dlh Bieloruska

K júlu 2020 predstavoval zahraničný dlh Bieloruska 18 miliárd dolárov, čo sa rovná takmer jednej tretine celého hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Z nich takmer 8 miliárd USD Bielorusko dlhuje Rusku. Tento rok Minsk musel splatiť viac ako 3,6 miliardy dolárov z dlhov.

 

Suma, ktorú Rusko poskytne Bielorusku ako pôžičku, sa takmer presne zhoduje so sumou, ktorú bieloruské orgány minuli v auguste na podporu národnej meny. Len za mesiac protestov Bielorusko prišlo o 1,4 miliardy dolárov, čo sa rovná 15 percentám zlatých a devízových rezerv krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies