Putin a Erdogan podporili výstavbu plynovodu Turecký prúd

NETKY.SK • 10 Október 2016, 17:19 • 2 min
Putin a Erdogan podporili výstavbu plynovodu Turecký prúd

ISTANBUL - Šéf Kremľa Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadrili dnes podporu výstavbe plynovodu Turecký prúd. Tento plán bol prerušený po zvýšení napätia medzi oboma krajinami, poznamenala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obaja prezidenti vo svojich prejavoch na Svetovom energetickom kongrese v Istanbule uviedli, že ich krajiny chcú pokračovať v projekte plynovodu, cez ktorý by popod Čierne more prúdil ruský plyn do Turecka a ďalej do krajín Európskej únie.

 

"EÚ poskytujeme energiu už 50 rokov. Teraz pracujeme na druhom projekte. S Erdoganom a našimi ďalšími partnermi diskutujeme o Tureckom prúde a chceme ho spustiť," povedal Putin. "Na projekt Turecký prúd sa pozeráme pozitívne. Naše úsilie pokračuje," uviedol Erdogan.

 

Šéf Kremľa zároveň vyjadril podporu Erdoganovi ohľadne júlového neúspešného vojenského prevratu v Turecku. Ako konštatoval, je rád, že turecká vláda "si udržala kontrolu".

 

Naposledy sa prezidenti stretli 9. augusta v Petrohrade, kde Erdogan pred novinármi označil Putina za svojho "drahého priateľa". Išlo o ich prvú schôdzku od vlaňajšieho incidentu, ktorý viedol k zhoršeniu vzťahov medzi krajinami. Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol 24. novembra na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády proti povstalcom, zostrelila na hraniciach Sýrie turecká stíhačka typu F-16. V júni tohto roka poslal Erdogan Putinovi list, v ktorom sa za incident ospravedlnil. Odvtedy sa vzťahy medzi oboma krajinami začali normalizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies