Dominika Cibulková oznámila koniec kariéry, toto je dôvod

NETKY.SK • 13 November 2019, 08:18 • 2 min
Dominika Cibulková oznámila koniec kariéry, toto je dôvod

BRATISLAVA - Aj v živote športovca má všetko svoj začiatok a koniec. Výnimkou nie je ani úspešná kariéra tenistky Dominiky Cibulkovej. Na stredajšej tlačovej besede v Bratislave spojenej s prezentáciou jej knihy s názvom "Tenis je môj život" oznámila to, čo sa už dlhší čas očakávalo. Jej športová kariéra je definitívne minulosťou.

slovakia

left justify in out

"Áno, je to koniec mojej kariéry. Roland Garros bol môj posledný turnaj a postupne som začala rozmýšľať nad tým, ako kariéru uzavriem. Myslím si, že dnes je na to perfektný deň. Aj v knihe sa píše o tom, aké to bolo ťažké rozhodnutie. Teším sa na svoj nový život. Chcem sa veľmi pekne poďakovať celému môjmu tímu aj všetkým, ktorí mi fandili a pomáhali," povedala Dominika Cibulková.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dnes, so zmiesanymi pocitmi sa chcem s Vami vsetkymi podelit o jednu specialnu novinku. Ako isto viete, uz viacero mesiacov sa nezucastnujem na turnajoch. Zacalo to opakujúcim zranenenim achilovky, a to sa postupne stalo jednou z najtazsich chvil v mojom zivote - rozhodnutim, ako dalej s mojou tenisovou karierou. Po dlhom premyslani, rozhovoroch a podpory zo strany mojej rodiny, priatelov a mojho timu som dospela k rozhodnutiu, ze sa nevratim do sutazneho kolotoca.Je to moment, ktory ma naplna tolkymi pocitmi - smutkom, strachom z neznameho, ale aj nadsenim z toho, co mi zivot prinesie v buducnosti. Bola som jednym z najstastnejsich deti, ze som nastupila na cestu tenisovej hracky, a to hlavne vdaka svojim rodicom, ktorym budem navzdy vdacna za ich bezvyhradnu podporu. Spravili vsetko, co bolo v ich silach, aby som mohla napredovat, bez ohladu na prekazky, ktore stali v ceste. Mala som tiez velke stastie, ze mam okolo seba take mnozstvo ludi, ktori formovali moju karieru a pomohli mi naplnit moje ciele a splnit si sny, o ktorych som ako dieta snivala. Vybrala som si dnesok ako den, kedy oznamim svoj odchod do tenisoveho dochodku, pretoze je to zaroven den, kedy vychadza moja biografia, so vsetkymi detailami mojej kariery. Napisat knihu, bolo samo o sebe "jazdou", ktora so sebou priniesla vela emocii a stalo vela usilia otvorit sa o svojom osobnom zivote. Je mi ctou, ze sa mozem podelit so svojimi fanusikmi o tuto vynimocnu knihu. Tesim sa na vykrocenie do novej etapy mojho zivota, na nove vyzvy a na cas straveny v kruhu mojej rodiny a priatelov, na spoznavanie novych ludi a miest a vytvaranie novych spomienok. Bude mi chybat podpora mojich fanusikov, ale na tenis nikdy nezabudnem, pretoze je uz navzdy mojou sucastou. Pomee. Nova kapitola prave zacina ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Cibulkova (@domicibulkova),

 

Dominika Cibulková najúspešnejšou slovenskou tenistkou 

Podľa dosiahnutých výsledkov aj rebríčkového postavenia sa 30-ročná bratislavská rodáčka stala najúspešnejšou slovenskou tenistkou histórie. V jej vitríne úspechov nechýbajú singlové trofeje z ôsmich turnajov na hlavnom okruhu WTA a medzi nimi sa vyníma titul na prestížnom šampionáte WTA Finals v Singapure z roku 2016. K tomu treba zarátať aj úspešné reprezentovanie Slovenska v tímových súťažiach - víťazstvo v Hopmanovom pohári 2009 po boku Dominika Hrbatého, či množstvo víťazných zápasov v Pohári federácie. V tomto roku ho ukončila so skvelou bilanciou 22-11 vo dvojhre. V roku 2013 bola aktérkou semifinálového súboja v Moskve, v ktorom Slovenky tesne nepostúpili do finále po prehre s Ruskami 2:3.

Cibulkovej dlhodobo vysokú výkonnosť odrážalo aj postavenie v rebríčku WTA vo dvojhre. Štyrikrát za sebou (2014 - 2017) končila tenisový rok v Top 10 a jej dlhoročné atakovanie tých najlepších vyústilo až do štvrtého miesta z 20. marca 2017. Žiadna slovenská tenistka nikdy pred ňou ani po nej nebola vyššie vo svetovom renkingu vo dvojhre.

 

 

Dominka opisuje svoju kariéru v knihe "Tenis je môj život"

Finalistka Australian Open z roku 2014 sa rozhodla aj knižne zhrnúť svoju úspešnú kariéru, ale nielen vo forme tenisových výsledkov. Autobiografia "Tenis je môj život" je nahliadnutím do zákulisia tenisu aj súkromia hráčky, ktorá sa napriek svojmu nízkemu vzrastu (161 cm) výrazne presadila aj vo svetovom meradle. Knihu napísala so slovenskou spisovateľkou Andreou Coddington, s ktorou sa poznajú desať rokov a na spoločnom diele intenzívne pracovali rok a pol.

V knihe sa rozhodla byť emotívna a osobná, čo neraz ukázala aj na tenisovom kurte. Potvrdila, že pôjde s kožou na trh. Spomína bývalých trénerov aj bývalé lásky, vnesie viac svetla do svojich problémov s alergiou, o ktorých mnoho fanúšikov ani len netušilo, že ju sprevádzali počas kariéry. "Po toľkých rokoch na očiach verejnosti a pod neustálym tlakom som sa naučila, že svoje osobné veci a zraniteľné miesta neukazujem navonok. No cítila som, že chcem napísať takúto knihu, aby ma ľudia a najmä moji fanúšikovia ešte viac spoznali. Že nie som len silná Dominika, aj keď sa o to stále pokúšam a je to taký môj štít pred celým tým tlakom. Kniha je napísaná naozaj úprimne. Nie je to žiadna športová encyklopédia, ani odborná kniha," vysvetlila Cibulková.

 

 

 

Zdravotné problémy predznamenali blížiaci sa koniec kariéry

Cibulkovú tento rok vo veľkom trápili zdravotné problémy, čo predznamenalo blížiaci sa koniec kariéry. Absolvovala iba deväť turnajov a sezónu ukončila takpovediac ešte pred jej polovicou po Roland Garros v Paríži. Stihla aj oficiálnu rozlúčku s fedcupovým tímom Slovenska, keď v súboji s Brazíliou dosiahla dve víťazstvá. Od júna si však súťažne "nepinkla" a vo svetovom rebríčku vo dvojhre sa prepadla až na aktuálne 315. miesto. Na jednoduchú otázku, čo jej dalo takmer 15 rokov v profitenise, vypointovala vo svojej knihe túto odpoveď. "Vyplakala som veľa sĺz - aj od šťastia. Tým som notoricky známa, keď mi je najlepšie, som najšťastnejšia, plačem. Nespočetne veľakrát som spadla a vstala, vyhrávala, prehrávala…Tenis mi dal možnosť ísť, rozprestrieť krídla a lietať. Tenis mi dal slobodu. Naučil ma pokore. Sformoval ma.

 

Lipták si vážil Cibulkovej dôveru, boli sme neskutočne silný tím

Tenisová kariéra Dominiky Cibulkovej bola spojená s viacerými trénermi. Iba jeden z nich má však v nej výsostné postavenie - Matej Lipták. Ich spolupráca sa začala na sklonku roka 2012 a skončila sa až aktuálnym uzavretím kariéry "malej" veľkej hráčky z Top Ten svetového rebríčka. V slovenskom športe nie je veľa príkladov dlhodobejšej a úspešnejšej spolupráce, akú predviedli práve Cibulková a Lipták.

Počas takmer siedmich rokov vzájomnej kooperácie Cibulková vyhrala šesť turnajov na hlavnom okruhu WTA, zahrala si vo finále úvodného grandslamového podujatia sezóny Australian Open a najmä sa stala šampiónkou WTA Finals v Singapure. Čerešničkou na torte bol rok 2016, keď "Domča" získala štyri turnajové tituly vo dvojhre vrátane spomenutého Singapuru a jeden vo štvorhre. Krátko na to sa dostala v singlovom renkingu WTA najvyššie v kariére - na 4. miesto.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Training with a smile in my tennis academy @love4tennis_d_cibulkova_ac with the best coach 🔥❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Cibulkova (@domicibulkova),

 

"Som človek, ktorý s ňou pracoval dlhší čas, preto som aj dlhší čas vedel o konci jej kariéry. Rozhodla sa, že to spojí s vydaním knihy. Riešili sme to dlhodobo, viac ako rok, neprišlo to zo dňa na deň," uviedol Matej Lipták na slávnostnom krste Cibulkovej knihy "Tenis je môj život" a ďalej pokračoval: "Boli sme neskutočne silný tím, mali sme tímového ducha. Čo som si vždy vážil na Dominike, bola vzájomná dôvera a rešpekt voči trénerovi. Potom sa ľahšie prechádza cez ťažšie momenty. Vzťah, ktorý sme mali, bol silný. Nie je to úplne bežné na ženskom tenisovom okruhu."


Lipták priznal, že na svojej zverenkyni už dlhší čas cítil, že prichádza čas na radikálne rozhodnutie o konci kariéry. Už z nej necítil nadšenie a vášeň pre hru, ale skôr istý stupeň športového ´vyhorenia´. Toto obdobie trvalo viac ako rok. "Tenisový stereotyp už začal byť pre ňu únavný. Cestovanie a príprava na turnaje už boli skôr utrpenie ako radosť. Preto sme už tak trochu očakávali to radikálne rozhodnutie o konci kariéry. U športovca to však vôbec nie je jednoduché. Dôležité bolo, že ju v tom podporili rodičia a aj my v trénerskom tíme. Keď sa dozvedela, že ju podporíme v tom, že nastal čas skončiť, veľmi veľa to pre ňu znamenalo. Už to na konci nebolo pre ňu utrpenie, ale úľava," vysvetlil Matej Lipták.


 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Day dreamin about our wedding we had almost 3years ago in this beautiful church 💭 #domsvmartina

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Cibulkova (@domicibulkova),

 

Lipták je tréner, ktorý počas kariéry viedol aj ďalšiu skvelú slovenskú hráčku Danielu Hantuchovú či neskôr dvojnásobnú wimbledonskú šampiónku Češku Petru Kvitovú. Navyše je aj dlhoročný kapitán slovenského fedcupového tímu. Najväčšie úspechy však dosiahol s Cibulkovou, ktorá má napohľad netenisovú výšku, meria iba 161 cm. Prečo? "Dominika bola hráčka, ktorá absolútne dôverovala svojmu trénerovi a bola naviazaná na ľudí, s ktorými pracovala. Ked som jej obrazne povedal, že má ísť doprava, ona išla doprava. A keď sa jej niečo nevydarilo z toho, čo som jej poradil, dávala najavo, ako veľmi ju to mrzí. Keď som s ňou začínal, ani sa jej nesnívalo o tom, že si zahrá vo finále Australian Open alebo zvíťazí na majstrovskom ženskom turnaji. Jej osobným Everestom bola zrejme pozícia v najlepšej desiatke rebríčka, ale ja som v kútiku duše dúfal aj vo víťazstvo na grandslamovom turnaji. To sa už síce neudialo, ale vyhrala iné veľké turnaje a na ďalších si zahrala vo finále. Myslím si, že môže byť hrdá na to, čo dosiahla. Ja som určite hrdý na naše spoločné úspechy," rád skonštatoval Lipták.


Spoluprácu s Cibulkovou zhodnotil z osobného hľadiska veľmi pozitívne. Tvrdí, že svoju zverenkyňu veľa naučil, ale zároveň dosť pochytil aj od nej. "Naučili sme sa porážať najlepšie hráčky na svete. Naučili sme sa ako hľadať spoločne motiváciu aj vtedy, keď sa práve nedarilo podľa predstáv a ako si dávať vyššie ciele ako bolo predtým bežné. Dôležité tiež bolo, že sme sa naučili vážiť si úspechy. Vždy sme vedeli osláviť, keď ´Domča´ niečo veľké vyhrala. Uvedomili sme si vtedy, že to je ten krásny moment, pre ktorý to všetko robíme," zhodnotil Lipták.

 

Aké plány má tréner Lipták?
Najúspešnejší slovenský tenisový tréner si momentálne užíva domáce voľno s rodinou, ale už ho to ťahá aj naspäť do práce na tenisové kurty. Priznal. že s Cibulkovou a jej tímom roky trávil viac času ako so svojou rodinou a teraz sa jej to snaží vynahradiť. "Užívam si to, že som doma, aj preto som sa hneď nehrnul do ďalšej spolupráce. Rodina si to zaslúži za svoju veľkú obetu. Už však predsa len začínam riešiť, čo bude ďalej aj po pracovnej stránke. Zatiaľ však nechcem o tom konkrétne hovoriť," podotkol Lipták. Vzápätí naznačil, že jeho ďalší zverenec nebude zo zahraničia, ale opäť zo Slovenska. "Chcem naďalej pomáhať slovenskému tenisu. V zahraničí by to bolo tiež komplikované z hľadiska rodiny. Je možné, že to bude aj niekto z mužského tenisu, hoci sa lepšie orientujem v tom ženskom," neurčito uzavrel 42-ročný tréner.

 

Ohlasy svetových médií na odchod Dominiky Cibulkovej z tenisovej scény

WTA Tennis: "Bývalá svetová štvorka a šampiónka WTA Finals 2016 Dominika Cibulková oznámila koniec kariéry. Spoločne s tým uviedla na trh svoju knihu s príznačným názvom ´Tenis je môj život´. Presne toto heslo preniesla finalistka Australian Open 2014 do každého zápasu, v ktorom nastúpila."

ORF (Rak.): "Cibulková ako 30-ročná uzavrela svoju kariéru. V roku 2016 sa stala víťazkou turnaja v Linzi, odkiaľ sa odrazila až k triumfu na ženskom podujatí ´Masters´ v Singapure. Posledný zápas odohrala tento rok na Roland Garros v Paríži, kde sa rozlúčila po 1. kole."

Tennis Magazine (USA): "Hlasné ´Pome´ zamávalo na rozlúčku! Dominika Cibulková ukončila ako 30-ročná kariéru. Už nechcela bojovať so zranením achilovky. Spolu s ukončením kariéry oznámila aj vydanie svojej tenisovej autobiografie."

AP (USA): "Bývalá finalistka Australian Open Cibulková končí kariéru. Bola nezvyčajne nízka na tenistku, ale dosiahla toho veľa. Niekdajšia svetová štvorka či víťazka WTA Finals udivovala na kurtoch svojou neobyčajnou šikovnosťou, rýchlosťou ako aj citom pre hru. Takto Cibulkovú videla šéfka WTA Micky Lawlerová."

Przeglad Sportowy (Poľ.): "Veľká súperka Agnieszky Radwanskej sa rozlúčila. Dominika Cibulková vo veku 30 rokov odišla do športového dôchodku. Svoje rozhodnutie oznámila v Bratislave počas prezentácie autobiografie "Tenis je môj život".

BBC (V. Brit.): "Bývalá svetová štvorka a finalistka Australian Open oznámila, že končí s tenisom. Tridsaťročná hráčka získala osem titulov na okruhu WTA a v roku 2014 si ako prvá Slovenka zahrala vo finále na Australian Open - prehrala s Číňankou Na Li. Jej posledný zápas bol proti Arine Sobolenkovej v 1. kole Roland Garros v máji tohto roku."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona