Pseudorokovania v Bruseli sú predzvesťou súhlasu s eurovalom

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 07:16 • 2 min
Pseudorokovania v Bruseli sú predzvesťou súhlasu s eurovalom

Pseudorokovania v Bruseli sú predzvesťou súhlasu s eurovalom

slovakia

left justify in out

img

Mechanizmus ochranného valu pre krajiny eurozóny vo finančných problémoch sa stáva funkčným až podpismi ministrov financií a schválením v národných parlamentoch jednotlivých zúčastnených krajín. Cieľom aktuálnych "pseudorokovaní" v Bruseli preto podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nebolo nič iné, len vyčistenie si cesty pred vydaním súhlasného stanoviska.
      "Predsedníčka vlády Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš sa výhovorkami a zahmlievaním snažia zakryť podvod, ktorý na voličoch  spáchali strany súčasnej vládnej koalície v rámci predvolebnej kampane," konštatoval v stanovisku, ktoré TASR poskytol tlačový odbor strany. Alibizmus predstaviteľov súčasnej vlády je pritom podľa Fica hazardom s dobrým menom a postavením Slovenska v Európskej únii (EÚ).
      Ak si predstavitelia novej vlády myslia, že euroval nie je dobrý, nemajú ho podľa expremiéra ani podpisovať. "Na rozdiel od nich strana Smer–SD teraz, tak ako aj pred voľbami tvrdí, že ochranný val je pre občanov Slovenska životne dôležitý," dodáva vo svojom stanovisku Fico.
      Radičová (SDKÚ-DS) po dnešnom rokovaní so šéfom eurozóny Jeanom-Claudeom Junckerom informovala o tom, že výška slovenského príspevku v Európskom finančnom stabilizačnom mechanizme (EFSF) sa meniť nebude. Slovensko sa však chce dohodnúť na jasných podmienkach, za ktorých by sa prostriedky z obranného valu čerpali.
      "Výška podielu nie je otázkou, to by znamenalo spustiť celý proces nanovo. Generálny súhlas je vnímaný ako zásadný politický súhlas s riešením situácie prostredníctvom eurovalu. Otázka nie je, či nová vláda schváli obranný val, alebo nie, ten bol potvrdený a schválený, ja dedím rozhodnutie bývalej vlády," povedala dnes v Bruseli Radičová.
      "Premiér Fico a predchádzajúca vláda nevyrokovali lepšie podmienky pre Slovensko. Ak sa máme podieľať 2,3-krát vyšším podielom voči HDP ako najbohatšia krajina EÚ Luxembursko, tak je to evidentné, že podmienky sú vyrokované zle. Zároveň však dnes rokovať o technických podmienkach, o číslach možné nie je, pretože to v takejto nastavenej forme schválili už parlamenty iných členských krajín," potvrdil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      Slovenské odblokovanie fungovania mechanizmu v celkovej hodnote 750 miliárd eur môže prísť už v stredu po zasadnutí vlády, ktoré sa bude zaoberať aj touto otázkou. Pripojenie Slovenska k obrannému valu musí následne ešte odobriť parlament a podpísať prezident SR, na podpísanie rámcovej zmluvy však nie je potrebné čakať na ich rozhodnutie. Pre Slovensko by účasť v mechanizme znamenala v prípade potreby poskytnúť záruky pre štáty vo finančných problémoch v objeme 4,37 miliardy eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies