Prvýkrát v histórii! V Egypte začala renovácia Tutanchamónovho sarkofágu

NETKY.SK • 9 August 2019, 09:06 • 2 min
Prvýkrát v histórii! V Egypte začala renovácia Tutanchamónovho sarkofágu

Asi najznámejšia pamiatka starovekého Egypta podstupuje renováciu. Zlatý sarkofág faraóna Tutanchamóna bude zhruba osem mesiacov v starostlivosti reštaurátorov, stane sa tak vôbec prvýkrát od jeho objavenia.

slovakia

left justify in out

Artefakt potom bude jedným z hlavných ťahákov Veľkého egyptského múzea, uvádza agentúra Reuters.

 

Úrady ukázali sarkofág prvýkrát mimo hrobku, v ktorej bol pred takmer sto rokmi objavený. "Je to veľmi krehký predmet, ktorý ešte nebol reštaurovaný. Najprv sme vykonali rýchle prvé ošetrenie a potom sme sarkofág presunuli do múzea. Očakávame, že práce nám zaberú osem mesiacov," vysvetlil egyptský minister pre pamiatky Chálid Anan.

 

Pozlátená rakva sa spoločne s pokladmi z hrobky stane stredobodom Veľkého egyptského múzea, ktoré sa má slávnostne otvoriť budúci rok neďaleko gízských pyramíd.

 

 

"Viac ako 5 000 predmetov z Tutanchamonovej zbierky bude vystavených úplne prvýkrát na jednom mieste. Bude to napríklad šesť vojenských kočov, ktoré si mohli ľudia predtým prezrieť v niekoľkých rôznych múzeách," uviedol sekretár najvyššieho úradu pre pamiatky Mostafa Waziri.

 

Už skôr bolo uvedené, že Veľké egyptské múzeum sa má otvoriť koncom roka 2020. Jeho výstavba trvá posledných 15 rokov. V expozíciách budú prvýkrát pod jednou strechou k videniu najvýznamnejšie nálezy z doby starovekého Egypta. Pôjde tak o veľký turistický ťahák a svetový unikát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies