5 vecí, ktoré musíte na pracovnom pohovore urobiť, aby ste zaujali

NETKY.SK • 18 November 2022, 13:33 • 2 min
5 vecí, ktoré musíte na pracovnom pohovore urobiť, aby ste zaujali

Rozhodli ste sa pre zmenu zamestnania? Alebo vás z aktuálnej práce prepustili a vy nechcete nečinne doma sedieť a čakať na dávky zo sociálnej poisťovne, no obávate sa, že hľadanie nového zamestnania nebude také jednoduché? Vôbec to tak nemusí byť, pretože existuje niekoľko trikov, vďaka ktorým si môžete poistiť postup či prijatie na konkrétnu voľnú pracovnú pozíciu.

slovakia

left justify in out

ňPokračujte v čítaní a zistíte, čo všetko a pomerne jednoduché, môžete pre svoj úspech na pracovnom pohovore urobiť.  

 

1. Snažte sa zaujať svojím životopisom

 

Ako iste veľmi dobre viete, výber vhodných uchádzačov na zverejnené voľné pracovné miesto začína zasielaním životopisov. Takže prvým krokom, ako zaujať, je aktualizovať svoj životopis a prispôsobiť ho pre danú prácu. Myslite ale na to, že medzi obrovským množstvom uchádzačov nebude personalista čítať všetko. Pomôcť tiež môže motivačný list.

 

V hornej časti životopisu uveďte veľmi krátke zhrnutie, v ktorom sú uvedené konkrétne veci, ktoré chcete, aby o vás personalista vedel, a 3 odrážky kľúčových zručností. 

 

Pri životopise, ale aj motivačnom liste si pamätajte, že hlavnou starosťou personalistov je nájsť toho, kto vie konkrétnej firme najlepšie pomôcť a byť pre ňu prínosom. 

 

Spomeňte preto všetko dôležité v úvode. Vaša žiadosť by mala byť stručná a silná a potom sa môže stať, že vás pozvú na pohovor ako jediného. 

 

2. Nepodceňujte vonkajší vzhľad

 

Oblečenie samozrejme neodráža vaše schopnosti ani talent, no je veľmi dôležité pre vytvorenie prvého dojmu. Práve s ním budete firmu často zastupovať na verejnosti, čo môže byť na prospech alebo na škodu. 

 

Na druhú stranu, pôsobenie profesionálneho dojmu bude len veľmi zriedka fungovať proti vám. Tak si naleštite topánky, pripravte obľúbenú taliansku kabelku, upravte vlasy a zastrčte do nohavíc  košeľu či blúzku.

 

3. Uvoľnite sa a nebojte sa používať úsmev

 

Uvedomte si, že pri každom pohovore súťažíte s inými ľuďmi. Niektorí z nich môžu byť v požadovaných úlohách lepší ako vy, takže každá výhoda, ktorú môžete získať a použiť vo svoj prospech, je rozhodujúca.

 

Pevné podanie ruky ľuďom povie, že ste si istí. Ani úsmev nie je na pohovore zakázaný. Samozrejme, treba si ho poistiť dôkladnou zubnou hygienou a potom na svojho budúceho zamestnávateľa zapôsobiť prirodzeným dojmom. 

 

Úsmev je tiež nákazlivý, takže svoje okolie ním dobre naladíte. Navyše, všetci chceme byť okolo ľudí, vďaka ktorým sa cítime dobre. Ak budete na pohovore šťastní a zdvorilí, budú vás personalisti vnímať ako človeka, ktorý do tímu prináša pozitívnu energiu. Vymeňte preto svoju nervozitu za dobrú náladu a úsmev a výsledkom bude úspech. Koniec koncov – nejde predsa o život. 

 

4. Zvýšte svoje šance na úspech s kurzom angličtiny

 

Na čoraz väčšom medzinárodnom trhu pôsobí obrovské množstvo spoločností. Preto aj zamestnanci, ktorí okrem svojho materinského jazyka hovoria viacerými jazykmi, majú väčšiu šancu nájsť si v týchto spoločnostiach dobrú prácu.

 

Navyše to o vás veľa vypovedá. A síce, že ste človek, ktorý je ochotný neustále rozširovať svoje vlastné limity a zapájať sa do nových okolností, akými sú napríklad spoznávanie nových ľudí a kultúr. Obe tieto mäkké zručnosti sú na dnešnom trhu práce vysoko cenené, tak si aj vy zvýšte svoje šance na úspech s kvalitným kurzom angličtiny.

 

5. Skúste prekvapiť iniciatívou

Nesmie byť samozrejme prehnaná, je však lepšie, ak svojmu potenciálnemu zamestnávateľovi dokážete, že ste aktívny človek, ktorý vie ponúknuť riešenia na dopredu plánované položenie otázok. Znamená to niečo si o svojej novej práci a firme zistiť a ponúknuť svoj prínos pre firmu v danej pozícii a oblasti. Snaha sa predsa cení a môže vás posunúť vpred.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies