Prvá zahraničná návšteva premiéra a predsedu NRSR bude smerovať do ČR

NETKY.SK • 24 Máj 2020, 10:36 • 2 min
Prvá zahraničná návšteva premiéra a predsedu NRSR bude smerovať do ČR

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a aj premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa na svoju prvú zahraničnú cestu chystajú do susednej Českej republiky. Po viac ako dvoch mesiacoch od vymenovania novej vlády pre pandémiu koronavírusu ešte tak urobiť nemohli.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenia  
"Prvú pracovnú cestu plánujem do Českej republiky, súrodencov si treba uctiť," povedal agentúre Kollár. "Ako prvú by premiér Igor Matovič, podľa zaužívanej tradície, rád absolvoval cestu do Českej republiky. O presnom termíne budeme verejnosť a médiá informovať," uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

 

img

 

Podľa zaužívanej tradície 
Exminister zahraničných vecí a bývalý europoslanec Eduard Kukan povedal, že ide o dlhoročnú tradíciu, kedy cesty predstaviteľov Slovenskej republiky vedú do Prahy. "Je to zavedená prax a obidvaja partneri to sledujú. Keby jeden z nich zmenil prvú cestu, tak by to vyvolalo otázniky. Myslím si, že treba zostať pri tejto tradícii," povedal Kukan.

 

Predchodcovia 
Prvé zahraničné cesty nových slovenských premiérov však nesmerovali vždy do Česka. Na jeseň v roku 1998 bola cieľom prvej takejto cesty premiéra Mikuláša Dzurindu Varšava. Pokiaľ ide o Kollárovho predchodcu Andreja Danka (SNS), ten mal okrem tradične dobrých vzťahov s partnermi v Česku, nadštandardné vzťahy aj s predstaviteľmi ruskej parlamentnej politiky. 

 

img

 

V minulom volebnom období bol Danko v Rusku viackrát. Ak Kollár dostane pozvanie z Ruska, tiež je tam pripravený vycestovať "Ak dostanem pozvanie do Ruskej federácie, pozvanie prijmem. Rovnako ako aj Spojené štáty americké či akékoľvek iné pozvanie z demokratických krajín," povedal šéf parlamentu.

 

Pripomienka Kukana 

Exminister Kukan o prípadnej ceste Kollára do Ruska povedal, že predseda parlamentu by si mal uvedomiť, že Slovensko je členom Európskej únie (EÚ) a tá má pravidlá, ktorými by sa mali všetci riadiť. "Keď ho pozve do Ruska politik, ktorý je na sankčnom zozname, tak pozvanie nemôže prijať," zdôraznil Kukan.

 

img

 

Obmedzenia kvôli koronavírusu 
Po vypuknutí pandémie sa uplatňuje špecifický formát zahraničnopolitických kontaktov. Európski lídri komunikujú cez videokonferencie. Takéto videosummity absolvoval aj premiér Matovič či minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Podľa Kukana sa však takto nedá dlhodobo fungovať. "Hneď ako to bude možné, prejde sa na formu osobných kontaktov. Keď sa môžu politici osobne stretnúť, je to pridaná hodnota. Lepšie sa môžu porozprávať. Myslím si, že všetci lídri sa tešia na osobné stretnutie," dodal bývalý šéf slovenskej diplomacie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies